Nieuws

Microsoft Defender blijkt niet altijd even veilig

Windows Defender
© Microsoft
Microsoft Defender behoort niet meer tot de top van de antivirussoftware, meldt AV-Comparatives, dat elk kwartaal de kwetsbaarheid van AV-software onderzoekt.

Microsoft Defender behoorde in voorgaande testcycli resoluut tot de top. De software wist toen 99,8 procent van alle aanvallen onschadelijk te maken. In de nieuwe testdata loopt dit terug tot 99,2 procent, blijkt uit de testdata van AV-Comparatives. Het aantal vals-positieven bleef wel steken op 1; op dat vlak behoort de AV-software van Microsoft nog tot de topklasse.

Toch is de daling een opvallend en saillant detail. Bedrijven en consumenten kunnen hierdoor niet zonder meer uitgaan van de beveiliging van Defender. Ja: 99,2 procent is bijna 100, dat klopt, maar tegelijk laat de software dus 0,8 procent van alle aanvallen langs zich glippen. Dat is wel anders bij Avast, AVG, F-Secure en Trend Micro, die elk 100 procent van de aanvallen tegenhouden.

Vals-positieven

Bij F-Secure en Trend Micro komt dat voordeel wel met één groot nadeel: er is bovengemiddeld vaak sprake van vals-positieve verdenkingen. Dit betekent dat bestanden als onveilig worden aangezien – en aangemerkt worden voor verwijdering – terwijl er niets aan de hand is. AV-Comparatives meldt dat F-Secure 10 van zulke gevallen had en Trend Micro maar liefst 21.

Norton, beveiligingssoftware die vaak wordt meegeleverd met nieuwe computers en laptops, weet zich eveneens sterk te houden in de testen. Een score van 100 procent wordt wel niet gehaald: de software laat in de test 0,4 procent van alle aanvallen doorkomen.

Wisselen van antivirus

Betekent dit dat je moet wisselen van antivirussoftware? Niet direct alvast. Het komt vaker voor dat antivirussoftware soms net wat slechter uit verf komt. Het volgende kwartaal kunnen de rollen juist weer zijn omgedraaid. Blijven de cijfers ook bij de volgende testcyclus laag? Dat kan wel een reden zijn om over te stappen.

Naar welk softwarepakket je overstapt, blijft uiteraard een persoonlijke afweging. Een overstap naar Avast zouden we zeker en vast afraden na recente berichtgeving. AVG staat er momenteel nog het beste voor, met de hoogste detectiegraad en laagste aantal vals-positieven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business