Poll

TechPoll: ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

Apple iPhone
© iStock / grinvalds
Apple laat je vanaf iOS 17.4 alternatieve appwinkels installeren op je iPhone. Het bedrijf is daartoe verplicht onder de Europese Digital Markets Act-wetgeving.

Dinsdagavond begon Apple met de uitrol van iOS 17.4. Velen zagen de uitrol van de update als een historisch moment: het zou de eerste keer zijn dat Apple app-installaties van externe appwinkels op iOS zou toestaan. Momenteel moet je nog alle apps uit de App Store installeren, maar straks is dat verleden tijd met alternatieve appwinkels. Die moet je wel eerst installeren via de App Store. Als je dat proces hebt doorlopen, kun je zowel apps installeren als updaten via de andere appwinkels.

Borgstelling voor appwinkels

Hoewel Apple alternatieve appwinkels gaat toestaan, behoudt de gigant controle over die winkels. Zo worden de apps in die appwinkels nog steeds door Cupertino gecontroleerd. Ook zal het bedrijf erop toezien dat de appwinkels voldoen aan alle privacyeisen. Nog voordat een bedrijf zijn eigen iOS-winkel mag starten, staat er een ander obstakel klaar: een borgstelling van één miljoen dollar. Die borgstelling moet bovendien gegeven worden door een door Apple gekozen bank.

Dat is nog niet alles. Appwinkels mogen namelijk niet gratis opereren, en dat geldt ook voor apps in die appwinkels. Halen ze meer dan één miljoen downloads, dan moeten ze per app-installatie €0,50 afdragen. Apple rekent die “Core Technologie Fee” voor zowel updates als nieuwe installaties en wordt ééns per jaar aan ontwikkelaars doorberekend.

Vrijheid voor gebruikers

Zodoende levert de maatregel eigenlijk maar weinig voordelen op voor gebruikers en ontwikkelaars. Dat blijkt ook wel uit Apples besluit om het ontwikkelaarsaccount van Fortnite-ontwikkelaar Epic Games definitief te verbannen. Volgens de technologiegigant is Epic Games “onbetrouwbaar gebleken”, en verdienen ze geen tweede kans. Er komt daarom ook geen Epic Games Store, tenzij de EU maatregelen introduceert.

iOS blijft daarmee, zeker vergeleken met Android, een gesloten ecosysteem. Lig je overhoop met Apple, dan word je simpelweg van het OS verbannen. Op Android ligt dat echter niet voorhanden. Zelfs als je niet met Google overweg kunt, kan je altijd een eigen appwinkel introduceren. Ook blijft het mogelijk om je apps te sideloaden. Dat is nog steeds onmogelijk op iOS.

Ga jij alternatieve appwinkels gebruiken?

Zie jij het zitten om apps uit alternatieve appwinkels te installeren, of zie je eigenlijk niet meteen de noodzaak daartoe? Laat het ons weten in de TechPoll.

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business