Poll

TechPoll: praat jij graag via chatdiensten?

TechPoll chatdiensten
© Unsplash/TechPulse
Chatdiensten als WhatsApp hebben een ongekende impact op onze maatschappij. Hoe staat jij in de race: houd je meer van online- of offline gesprekken?

SMS’jes beginnen stilaan te voelen als een stukje nostalgie. Het is al minimaal vijf jaar geleden dat de laatste SMS mijn smartphone verliet. Met oud en nieuw, om precies te zijn. Sindsdien kan ik eigenlijk niet om WhatsApp heen. Het gros van de berichten die ik naar vrienden of familie stuur, lopen via de chatdienst van Meta. Een enkeling zit op Telegram of Facebook Messenger – maar dat is het dan ook wel.

Impact op de samenleving

Gezamenlijk hebben die chatdiensten een ongekende impact op onze samenleving. Een waar ik mij ook wel eens zorgen over maak. Hoeveel waarde we ook hechten aan de snelle communicatie waar chatdiensten om bekendstaan, heeft het ook onze vrijheid afgepakt. Vrijheid om je smartphone een weekje uit te schakelen en offline te leven – zoals dat vroeger nog kon. Laat je anno 2023 je telefoon eens thuis en ga je offline, dan vragen mensen zich af of je ‘dood’ bent, of dat zij ‘geghost worden’.

Kortom: communicatie, en vooral de snelheid waarmee, is een verplichting geworden. Degenen die niet snel (genoeg) reageren, vallen buiten de boot én daarmee ook de samenleving. Het voelt soms alsof anderen beslissen wanneer jij tijd voor hen hebt én dus moet reageren, in plaats van dat we – in een samenleving die al bol staat van prikkels – elkaar de tijd geven.

Uitschakelen gelezen-vinkje

Chatdiensten lijken zich wel steeds vaker bewust van die impact. Recentelijk besloot Instagram nog een optie toe te voegen om het ‘gelezen’-vinkje uit te laten schakelen. Ook diensten als WhatsApp, Telegram en Signal bieden die mogelijkheid. Via die chatdiensten kan je ook uitschakelen dat een gesprekspartner ziet wanneer je online bent, of wanneer je voor het laatst online bent geweest.

Sloopt vriendschappen

Dat zulke indicatoren zelfs bestaan, zegt eigenlijk wel genoeg over de rol van berichtendiensten in onze samenleving. Ze staan toe elkaar te controleren. Controle die zo mogelijk meer kapot maakt dan je via een berichtje kan helen.

Wat mij betreft zou het dan ook niet misstaan als WhatsApp en andere chatdiensten zulke privacyfuncties standaard uitschakelen. Geef elkaar weer de ruimte om offline te leven. Gaat daar iets van terechtkomen? Uiteraard niet: daarvoor is onze maatschappij – zeg gerust de wereldwijde digitale cultuur – te sterk gebaseerd op korte chatberichten.

TechPoll: praat jij graag via chatdiensten?

Elk nadeel heeft zo zijn voordeel: het is immers wel een pak makkelijker geworden om met vrienden af te spreken of snel een vraag aan anderen te stellen. Bovendien kan je via chatdiensten soms een diepere en vooral constante band met anderen opbouwen. Of dat persoonlijk aanvoelt, is weer een ander verhaal.

Praat jij graag met anderen via chatdiensten als WhatsApp, of kies je toch eerder voor offline gesprekken?

Praat jij graag via chatdiensten?

  • Nee, liever offline (81%, 59 Votes)
  • Ja, graag (19%, 14 Votes)

Aantal stemmen: 73

Laden ... Laden ...

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business