Reviews

Tenways CGO009 review: een mix tussen stijl en comfort

© Tenways.
Voordelen
Stijlvol design dat functioneel blijft
Soepele en stille motor
App-integratie en GPS-tracker
Nadelen
Aardig zwaar (23 kilo)
Design geleend van concurrentie
Aanbevolen prijs: €2399
Waar te koop?
Totaalscore 8
VanMoof hergroepeert zich, en Tenways probeert tegelijkertijd kaper op de kust te zijn. Met de CGO009 lijkt dat aardig te lukken.

Tenways kondigde eerder dit jaar een nieuwe e-bike aan: de CGO009. Een fiets uit de CGO-collectie, dus bedoeld voor in de stad. Tenways staat intussen bij ons bekend als een fabrikant die voor een relatief lage prijs goede fietsen maakt en we zijn dus extra benieuwd naar deze nieuwe telg. Weet het bedrijf dit prijskaartje van 2.399 euro voor de CGO009 waar te maken?

Design

De Tenways CGO009 (hier verkrijgbaar) is de eerste fiets waarbij Tenways echt inzet op het design van de fiets. De marketingcampagne wordt niet voor niks geleid door de slogan “vogue in motion”. Dat design mag er absoluut zijn, maar er is wel een kanttekening te plaatsen.

Als je de CGO009 voor het eerst ziet, kan het zijn dat hij je bekend voorkomt. De fiets heeft namelijk verdacht veel weg van VanMoof, Cowboy… en eigenlijk ook van Veloretti. Op verschillende internetfora wordt de fiets dan ook wel gekscherend de liefdesbaby van VanMoof en Cowboy genoemd. De timing van de release maakt het nog interessanter: nu VanMoof zich nog aan het hergroeperen is, probeert Tenways de kaper op de kust te zijn.

Het ontwerp lijkt dus niet helemaal uit de eigen keuken te komen, maar onder het mom van “beter goed gejat, dan slecht bedacht” heeft Tenways de geleende elementen wel heel sterk samengebracht. De CGO is daarmee een hele stijlvolle fiets met een zeer luxueuze uitstraling geworden. Het is een elegante e-bike waar je op gezien wil worden.

© Tenways. De CGO009 is zonder twijfel een prachtige en stijlvolle e-bike.

Tenways heeft echt inzet op het design van de CGO009, maar dat gaat niet ten koste aan functionaliteit. Zo zijn de remkabels wel netjes weggewerkt, maar nog steeds bereikbaar. Ook is de achtervork eenvoudig open te maken om bij het achterwiel te kunnen en belangrijke onderdelen zijn binnen handbereik. Dit maakt misschien dat het design wat minder strak oogt, maar zorgt er wel voor dat de fiets eenvoudig en door elke fietsenmaker te onderhouden is.

De CGO009 is verkrijgbaar in 3 kleuren: Midnight Black, Ice Blue en Olive Green. Alle kleuren en opties vind je op de website van Tenways.

Specificaties

De CGO009 is de eerste Tenways zonder MiVice-motor. In plaats daarvan heeft Tenways zelf de C9-motor ontwikkeld, met 250W vermogen en 45 Nm koppel. Ook nieuw voor een Tenways fiets zijn de GPS-tracker die zit ingebouwd in de bovenbuis en de boostknop op het stuur.

Volledige specificaties:

 • Batterijcapaciteit: 374 Wh (36 V, 10,4 Ah) lithium-ionaccu met LG-cellen
 • Motor: Tenways C9 motor 
 • Aandrijving: riemaandrijving
 • Rem: hydraulische schijfremmen
 • Framemateriaal: aluminium
 • Verlichting: geïntegreerde voor- en achterlamp
 • Banden: Tenways custom (dikke) banden, antilek
 • Fietscomputer: Tenways minimalistisch display met boost-knop
 • Gewicht: 23kg
 • Autonomie: Tot 85 kilometer
 • Topsnelheid: 25km/u in Europa
 • Connectiviteit: Tenways smart connect met app en gps

Rijcomfort en functies

Het eerste wat je merkt bij het opstappen op de CGO009: de fiets heeft geen volwaardig display, iets wat tot nu toe altijd op Tenways fietsen zat. In plaats daarvan heeft de CGO009 rechts een beperkt leddisplay, en links een controller met besturingsknoppen. Het display laat heel beperkt zien hoe hard je gaat, hoeveel batterij je nog over hebt en in welke van de 3 ondersteuningsstanden je fietst. Dit lijkt allemaal heel minimaal, maar het went eigenlijk snel en geeft zelfs rust tijdens het fietsen.

© Tenways. Het display is minimalistisch, maar voldoende.

Mocht dat display niet genoeg informatie geven, kan je de fiets altijd verbinden met je smartphone via de Tenways app. Daar kan je meer gedetailleerde informatie vinden als exacte snelheid, exacte range, ritduur, totale afgelegde afstand, etcetera. 

© Tenways. Je connecteert de CGO009 eenvoudig met de app voor meer informatie.

De Tenways CGO009 is met zijn 23 kg een stuk zwaarder dan zijn broertjes, de CGO600 (pro) en CGO800. Ook lijkt de fiets vanwege zijn dikke banden en stangen een vrij groot geheel en lomp in omgang. Na het opstappen verdwijnen deze vooroordelen echter. De CGO009 is makkelijk te hanteren en soepel door het stadsverkeer heen te sturen. Bovendien merk je dankzij de motor niets van het gewicht van de fiets.

De Tenways C9-motor is daarmee een waardige vervanger van de MiVice-motoren in eerdere fietsen. De motor is net wat sterker, wat de zwaardere CGO009 ook wel nodig heeft. En ook niet onbelangrijk: de motor is stil, zelfs stiller dan de MiVice-motoren. De trapondersteuning werkt soepel en voelt natuurlijk aan. De drie ondersteuningsstanden dragen hier ook aan bij: er is altijd een stand die de gewenste ondersteuning geeft. Het zadel van de fiets zit lekker en de dikkere banden zorgen ervoor dat je heel soepel over het wegdek glijdt. Ondanks die dikkere banden blijft de fiets verrassend wendbaar, wat in de stad zeker welkom is.

Nieuw op deze fiets is de verborgen vierde stand, in de vorm van de boostknop. Deze knop zit links op de controller en geeft je bij het indrukken een extra zetje in de rug. Een leuke gimmick (overigens ook geleend van VanMoof), die je vaker gebruikt dan je durft toe te geven.

Een andere nieuwe functie is de GPS-tracker in de fiets. Deze zit in de bovenste stang gebouwd, waardoor hij goed zicht op de satellieten heeft. De GPS-tracker zorgt ervoor dat je jouw fiets altijd en overal kan terugvinden. Daarnaast kun je meldingen instellen als je fiets beweegt of buiten een bepaalde zone verplaatst. Deze tracker biedt, naast je slot, dus een extra laag aan beveiliging tegen fietsendieven. Je moet hiervoor de fiets uiteraard wel met de app hebben verbonden.

De GPS-tracker zit in de bovenste stang ingebouwd, waardoor hij goed contact met de satelliet kan houden. © Tenways

Batterij en bereik

De CGO009 is uitgerust met een 374Wh-lithium-ionaccu (36 V, 10,4 Ah). Tenways claimt een bereik van 85 km per volle accu en in de praktijk lijkt dat aardig te kloppen. Natuurlijk is dat bereik ook afhankelijk van de stand waar je op fietst, je gewicht, de ondergrond en de weersomstandigheden. Per rit kan dat dus iets lager uitvallen.

De batterij is uitneembaar, dus je hoeft je fiets niet in de buurt van de stroom te stallen en kan de batterij los opladen. Dit heeft ook als voordeel dat je in de winter (wanneer je de fiets waarschijnlijk minder gebruikt), de batterij niet in de kou hoeft te laten en binnen kan stallen. Hierdoor zal de batterij langer meegaan.

Uitgelicht artikel Zo hou je een fietsbatterij in leven Hoe zorg ik voor mijn fietsbatterij?

Conclusie

De Tenways CGO009 is een duidelijk voorbeeld van hoe innovatie en design hand in hand kunnen gaan in de ontwikkeling van e-bikes. Met een prijskaartje van 2.399 euro biedt Tenways een fiets die niet alleen stijlvol is, maar ook een reeks aan technologieën combineert die het rijden in de stad zowel comfortabel als praktisch maken. De fiets leent weliswaar bepaalde designelementen van concurrenten, maar weet deze op een unieke manier samen te brengen tot een elegant geheel dat zowel de aandacht trekt als presteert.

De introductie van de C9-motor, de integratie van een GPS-tracker en de handige boostknop tonen aan dat Tenways de grenzen van wat mogelijk is met een stedelijke e-bike te verleggen. Het bedrijf slaagt erin om een balans te vinden tussen vorm en functie, zonder dat het een ten koste gaat van het ander.

De praktische uitneembare batterij, het bereik van 85 kilometer en de soepele trapondersteuning maken van de CGO009 een goede keuze voor zowel de dagelijkse forens als de recreatieve fietser die waarde hecht aan design, comfort en technologie.

Klik op de button hierboven voor de prijzen en levertijd.

Meer Tenways?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business