Reviews

Tenways AGO X review: urban allround e-bike

© Tenways
Voordelen
Krachtige en robuuste e-bike
Shimano-aandrijving met 10 versnellingen
Geweldige wegligging
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Nadelen
Zwaar gewicht
Versnellingen zijn onderhoudsgevoelig
Aanbevolen prijs: €2.399
Waar te koop?
Totaalscore 8
Tenways noemt de AGO X de SUV onder de e-bikes. Maar klopt deze belofte ook? Wij gingen er mee op pad.

Tenways is in recordtempo uitgegroeid tot een gevestigde naam in de e-bikewereld. Het bedrijf kenmerkt zich door zeer degelijke e-bikes te leveren voor een goede prijs. Vorig jaar lanceerden ze de City GO fietsen CGO600 (en CGO600 Pro) en de CGO800s. Dit jaar komen ze met een een nieuwe fiets: de Tenways AGO X, waar A staat voor all terrain. Geen citybike dit keer dus, maar een urban allrounder. 

Tenways presenteert de fiets als de SUV onder de e-bikes en belooft een krachtige en comfortabele rijervaring, zowel op de weg als offroad. Maakt het bedrijf deze belofte ook waar?

Design en bouwkwaliteit

Om met de deur in huis te vallen: de Tenways AGO X is een totaal andere fiets dan de fietsen uit de CGO-lijn. Waar de CGO-fietsen zich vooral kenmerken door hun lichte gewicht en draagbaarheid (handig voor in de stad), is de AGO X een robuuste e-bike die tegen een stootje kan. Zo heeft de e-bike bijvoorbeeld een middenmotor en vering in de voorvork, wat hem geschikt maakt voor heuvelachtig en ruig terrein.

De AGO X heeft een strak design, met een aluminium frame zonder naden en weggewerkte bekabeling. De fiets is verkrijgbaar in twee maten en in drie matte kleuren: Midnight Black, Ocean Blue, en Starlight Silver. De lak is van hoge kwaliteit en krast niet snel. De lasnaden zijn ook netjes afgewerkt, waardoor de fiets een premium uitstraling heeft.

Specificaties

De Tenways AGO X weegt inclusief accu 29 kg (bijna twee keer zoveel als de CGO600) en heeft een wielmaat van 29 inch. Om die wielen zitten lekvrije banden die geschikt zijn voor voor alle soorten ondergrond. De fiets heeft een voorvork met lockout-functie, waarmee je de vering kunt uitschakelen als je op een vlakke weg rijdt. De fiets heeft een hydraulisch remsysteem met schijfremmen, die zorgen voor een goede remkracht en -controle.

De AGO X heeft daarnaast een Shimano-aandrijving met 10 versnellingen, die soepel schakelt en een ruim bereik biedt. Deze versnellingen komen vooral van pas als je van plan bent door heuvelachtig terrein of offroad te gaan rijden. Daarbij hoort ook een sterke motor, waar Tenways voor een Bafang M410 middenmotor met een vermogen van 250 W en een koppel van 80 Nm heeft gekozen. De motor heeft een geïntegreerde koppelsensor, die de trapkracht meet en de ondersteuning daarop aanpast. Zo moet je in elke configuratie een natuurlijke ondersteuning voelen.

Op het stuur zit een TFT lcd-kleurenscherm gemonteerd, dat een stuk luxueuzer is dan op eerdere Tenways-fietsen. Het scherm is in alle weersomstandigheden goed af te lezen en toont handige informatie, zoals snelheid, afstand, batterijniveau, ondersteuningsstand en tijd. Het display is ook verbonden met de Tenways-app, waarmee je bijvoorbeeld je ritten kunt opnemen. Via de app kun je ook navigeren naar je bestemming, die dan op het scherm wordt weergegeven.

Zie hieronder ook de uitgebreide specificaties opgesomd:

  • Batterijcapaciteit: 36V, 14Ah Lithium-ion batterij
  • Motor: Bafang M410 middenmotor met 80 Nm koppel en 250 W
  • Versnellingen: Shimano 10-speed Drivetrain
  • Aandrijving: kettingaandrijving
  • Vering: voorvork is verend met een lockout functie van SR SUNTOUR
  • Rem: Hydraulische schijfremmen
  • Framemateriaal: aluminium
  • Verlichting: geïntegreerde voorlamp en -achterlamp (!)
  • Banden: CST lekbestendige banden (29 inch)
  • Fietscomputer: TFT LCD kleuren Display met touch en fysieke knoppen
  • Gewicht: 29 kg
  • Autonomie: Tot 100 kilometer
  • Topsnelheid: 25 km/u in België en Nederland

De volledige specificatielijst kun je terugvinden op de website van Tenways.

Prestaties en rijervaring

Tenways noemt de AGO X de SUV onder de e-bikes, en we begrijpen na onze testperiode hoe ze aan deze slogan komen. De fiets is robuust en je voelt je tijdens het fietsen de king of the road. De dikke banden, het grote wielformaat en het brede stuur zorgen voor stabiliteit tijdens het fietsen en de hobbels vang je gemakkelijk op terwijl je over de weg glijdt. De sterke motor geeft je ook het vertrouwen dat past bij deze SUV.

De AGO X rijdt soepel en stabiel en kan goed overweg met verschillende soorten ondergrond. De vering absorbeert de schokken en oneffenheden, en de lockout-functie zorgt ervoor dat je geen energie verliest op een vlakke weg. Vooral door weerstand van de dikke banden vonden we de fiets in de stad fijner fietsen met de vering uitgeschakeld.

De AGO X overwint elk type terrein – © Tenways

Tijdens het fietsen voel je de enorme kracht van de Bafang M410-middenmotor onmiddellijk. De motor heeft een maximum koppel van 80 Nm, bijna het dubbele van de CGO600. Je merkt dan ook dat de fiets echt vooruit wil en met geen heuvel moeite zal hebben.

De motor maakt wel geluid, maar is niet storend tijdens het fietsen. Hij heeft (gelukkig) vijf standen, waardoor je kan doseren en niet altijd de 80Nm in je rug geduwd krijgt. Stand 1 compenseert het gewicht van de fiets aardig, waardoor het lijkt of je op een gewone (niet-e-bike) fietst. We merkten dat je in de stad genoeg hebt aan stand 3, waarmee je soepele en natuurlijke ondersteuning krijgt. Standen 4 en 5 zijn echt bedoeld voor heuvels, bergen en offroadwegen en zijn in de stad eigenlijk overkill.

Je hebt naast de vijf standen van de motor ook nog de keuze uit de tien versnellingen van de Shimano-aandrijving. Zo kies je altijd de instelling die je fijn vindt fietsen. De versnellingen komen vooral van pas bij het beklimmen van bergen, maar zijn ook aan te raden in de stad – bijvoorbeeld bij het wegrijden bij een verkeerslicht. Een nadeel van deze versnelling is wel dat ze onderhoudsgevoelig zijn. Tandwielen kunnen relatief snel slijten, en de krachtige motor helpt daar niet bij mee.

De accu is uitneembaar en heeft een ruime capaciteit. Volgens Tenways kun je tot 100 km rijden op een volle lading, maar wij kwamen in onze tests tot een bereik van ongeveer 80 km. Dit is natuurlijk afhankelijk van je gewicht, de weersomstandigheden, het terrein, etcetera. Een lege accu laad je in ongeveer 4 uur op tot 100%. 

Conclusie

De Tenways AGO X is een elektrische fiets die zich onderscheidt door zijn kracht, veelzijdigheid en comfort. De fiets is geschikt voor zowel dagelijks gebruik, woon-werkverkeer als avontuurlijke ritten en biedt een uitstekende rijervaring. 

De e-bike heeft een hoogwaardig design en een goede bouwkwaliteit, en is voorzien van een aantal premium features, zoals een krachtige middenmotor, een forse accu, Shimano-aandrijving, een geveerde voorvork, hydraulische schijfremmen en lekvrije banden.

Tenways doet haar slogan eer aan: de AGO X is inderdaad de SUV onder de e-bikes. Je voelt je de king of the road en fietst soepel over elke weg en door elk terrein heen.

Dat alles komt wel met een paar nadelen: zo is de AGO X zwaar en lomp om te vervoeren en zijn de versnellingen onderhoudsgevoelig. Toch maakt de prijs hem wel heel verleidelijk.

Zoek je een e-bike die overweg kan met elk terein? Dan is de AGO X zeker een goede keuze.

Klik op de button hierboven voor de prijzen en levertijd.

Meer Tenways?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business