Reviews

Teufel Airy TWS 2 review: degelijke oortjes voor een schappelijke prijs

Teufel Airy TWS 2
© Teufel
Voordelen
Comfortabel, goede aansluiting aan oor
Water- en stofbestendig
Lange batterijduur
Noise cancelling & omgevingsgeluid
Nadelen
Plastic behuizing
Schelle hoge tonen
Grote oplaadcase
Aanbevolen prijs: €99,99 euro
We gingen aan de slag met de tweede generatie van Teufels draadloze oortjes: de nieuwe Airy TWS 2.

Eén jaar na de introductie van de Airy TWS, het paar draadloze oortjes van het bedrijf, lanceert Teufel een opvolger, de Airy TWS 2. Ten opzichte van zijn voorganger hebben ze betere geluidskwaliteit en zijn er functies toegevoegd zoals noise cancellation en een app. Het Duitse Teufel focust zich al jarenlang op de audiomarkt, maar er zijn natuurlijk een heleboel spelers op de markt van draadloze oortjes. Zijn deze de moeite waard?

Specificaties Teufel Airy TWS 2

  • Prijs: 99 euro
  • Compatibel met: iOS en Android
  • Connectiviteit: Bluetooth 5.2
  • Codecs: AAC
  • Batterijduur: 42 uur met laadcase, 9 uur zonder
  • Bediening: touchknoppen
  • Waterresistentie: IPX4-rating
Teufel Airy TWS 2
© Teufel

Ontwerp

Wij testten de ‘Night Black’-uitvoering van het apparaat, maar de oortjes zijn ook beschikbaar in het rood, wit, groen of blauw. In het doosje zitten de oortjes en oplaadcase, een oplaadkabeltje en vijf verschillende siliconen mushroom-eartips, die het formaat geschikt maken voor elk oor. De topjes zijn makkelijk af en aan te brengen, maar zitten stevig rond het apparaat. Ze laten niet veel omgevingslawaai door. Qua design heeft Teufel gekozen voor een plastic behuizing voor zowel de oortjes als de oplaadcase. Het oogt mooi, maar wel wat goedkoop. De case is ook redelijk groot, wat het draagbare aspect van de oortjes niet echt ten goede komt.

Via Google Fast Pair worden de oortjes heerlijk snel gekoppeld met een Android-smartphone. De zijkant van de oortjes dienen tevens als touchpad, waarmee je je muziek kan stoppen, starten en oproepen kan opnemen. De oplaadcase heeft eenzelfde knop onderaan. Helaas registreren deze niet altijd de juiste aanrakingen. Pauzeren of doorspoelen lukt vlotjes, maar voor sommige bedieningen zoals bluetooth pairing moet je een knop anderhalve seconde inhouden. Daar gaat het apparaat vaak de mist in. Het apparaat is wel stof- en spatwaterdicht, met een IPX4-rating.

Batterij

Het bedrijf claimt dat de batterij 9 uur meegaat zonder opladen. Uit onze test blijkt dat dit klopt. De oortjes hebben een uitstekende batterijduur. Met de oplaadcase erbij hoef je je geen zorgen te maken over de batterij, en onderaan die case is er een handig lichtje waarmee je kan zien of je nog genoeg lading over hebt. Daarnaast heb je na 10 minuten opladen al genoeg voor een uur luisterplezier. Door de oortjes van tijd tot tijd in de case te stoppen, kan je tot 42 uur lang muziek luisteren. Op die manier kan je de oortjes meerdere dagen gebruiken.

Teufel Airy TWS 2
© Teufel

App

Bij de oortjes hoort een Teufel-app, beschikbaar op iOS en Android. Die is automatisch ingesteld na het downloaden als je de oortjes verbindt met bluetooth, en is makkelijk in gebruik. Via de app kunnen de ANC- en transparantiefuncties ingeschakeld worden. Met ANC blokkeer je het geluid van de omgeving, en met transparantie laat je net meer geluid toe. Beide functies werken naar behoren, je hoort echt wel verschil ertussen. Bij de transparantiemodus (en een gemiddeld muziekvolume) is het perfect mogelijk om een gesprek te voeren. Met ANC hoor je duidelijk minder omgevingslawaai, maar verwacht niet dat deze oortjes dat ene huilende kind op een vlucht volledig zal dempen. In deze prijsklasse wordt dit ook niet verwacht.

Voor optimaal gebruik dien je wel het juiste mushroom-topje te kiezen. Het topje dient je gehoorkanaal volledig af te sluiten. Is het te klein, dan komt er sowieso nog geluid doorheen, hoe hard de oortjes het ook proberen tegen te houden.

Verder bevat de app een equalizer, waarmee je wat meer bas of treble aan je luisterervaring kan toevoegen. Dit is een welgekomen toevoeging tegenover de vorige versie van de oortjes, waarvoor nog geen app beschikbaar was. Tenslotte kan je ook de batterijstatus van elk oortje zien, maar helaas niet van de oplaadcase.

Audio

De verwachtingen liggen hoog qua audio-ervaring, want Teufel levert doorgaans kwalitatief materiaal. Volgens de productspecificaties hebben de draadloze oortjes 10mm-drivers, wat ongeveer een verdubbeling is ten opzichte van zijn voorganger. Over het algemeen hebben de oortjes een goede geluidskwaliteit. De bassen komen goed door in het apparaat, waardoor je makkelijk van pop- of dancemuziek kan genieten. Bij de hoge tonen laten de oortjes de luisterervaring wel wat in de steek, die klinken snel schel en dat doet de muziek wat van zijn waarde verliezen. Vooral bij zangtonen die de hoogte in gaan, zoals de refreinen van bijvoorbeeld Within Temptation, verliezen net die mooie hoge noten wat waarde.

In de app kan je verschillende luisterprofielen selecteren. Er zijn een heleboel presets voor muziekgenres, maar ook om naar podcasts te luisteren. Met een preset aan hoor je echt wel verbetering. Een rocklied komt beter binnen met de preset ‘Rock’ aan, waarbij de bass meer kracht krijgt. Je kan ook kiezen om de verdeling tussen bas en treble handmatig in te stellen. De oortjes ondersteunen ook AAC, een bluetoothcodec die voor minder kwaliteitsverlies zorgt bij het verzenden van de muziek naar je oren.

Voor het bellen zijn er zes microfoons ingebouwd die je stem versterken. Helaas klonk het bij het testen nog steeds wat ver weg voor de andere persoon aan de lijn. Het bellen werkt ook met één oortje in. De microfoons zijn verdeeld over beide oortjes.

Conclusie

De Teufel Airy TWS 2 bieden over het algemeen een positieve ervaring voor dagelijks gebruik, dankzij onder andere de batterij. Het ontwerp zorgt nog voor een stevige pasvorm in het oor. Verder oogt de oplaadcase wat goedkoop. Het geluid is prima in orde, maar laat soms wat de wensen over in de hoge tonen.

De app, die toegang biedt tot ANC-, transparantie- en geluidsinstellingen, is een ideale toevoeging. Ben je op zoek naar oortjes met een goede batterijduur die makkelijk zijn in gebruik? Dan ben je aan het goede adres. Ben je wat veeleisender qua geluidskwaliteit en design, dan zijn er sommige alternatieven die misschien beter zijn, maar daar betaal je ook snel meer voor. Denk maar aan de Sony WF-1000XM5 of Apple AirPods.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business