Samsung T9 SSD review: ideaal, als je de juiste poort hebt
Samsung Portable SSD T9, 1 TB, 2.000 MB/s lezen, 2.000 MB/s schrijven, USB 3.2 Gen.2x2, externe harde schijf voor professionele gebruikers, compatibel met Mac, PC, Android en 12K camera's
Externe harde schijven kunnen bijzonder handig zijn, zeker als je opslagruimte tekort komt of vaak bestanden van het ene toestel naar een ander overzet. Je kan daarvoor de cloud gebruiken, maar dan heb je jouw foto’s of documenten natuurlijk niet in eigen beheer. Bovendien kosten clouddiensten elke maand of elk jaar geld, terwijl een SSD een eenmalige aankoop is. Om die aankoop te verantwoorden, zorg je er best voor dat het opslagmedium zo goed mogelijk aan je verwachtingen voldoet.
Verbluffend snel
Wat die verwachtingen ook mogen zijn: de T9 lijkt er in zo goed als alle mogelijke gevallen aan te beantwoorden. Afhankelijk van waar je de schijf voor zal gebruiken, worden de verwachtingen zelfs overtroffen. Belangrijk is natuurlijk wel dat je tevreden bent met de hoeveelheid opslag die je in huis haalt. Voor de Portable SSD T9 heb je keus uit groottes van 1, 2 en 4 TB. Zelfs de kleinste variant biedt meer opslaggeheugen dan een doorsnee laptop, wat maakt dat je er best wat gegevens op kwijt kan. Wie nood heeft aan een grotere SSD, kijkt beter naar een ander opslagmedium, zoals de T5 Evo. Wees jezelf er dan wel bewust van dat je inboet aan snelheid. De T9 mag dan niet de grootste zijn, dat maakt de SDD meer dan goed dankzij een verbluffende snelheid.
Samsung schrijft namelijk voor dat de T9 snelheden tot 2000 MB/s haalt. Voor sequentiële leessnelheden lijkt dat inderdaad het geval te zijn: daar liggen de resultaten consequent rond de 2010 MB/s. Iets sneller dan Samsung voorschrijft, dus. Op vlak van schrijfsnelheden laat de SSD iets minder goede, maar nog steeds knappe resultaten zien: rond de 1800 MB/s. Die hoge leessnelheden zal je vooral gewaar worden als je video’s opent vanop de schijf, of als je de schijf als opslag voor je games gebruikt. Schrijfsnelheden hebben vooral te maken met hoe snel je nieuwe bestanden op de SSD zet.
Let wel: het gaat hier om grotere opdrachten, waar de SSD iets langer werk mee heeft. Denk dan vooral aan het lezen en schrijven van grote bestanden, zoals video in 4K. Voor kleinere bestanden, zoals Word-documenten, kijk je best naar de willekeurige lees- en schrijfsnelheden. Daar laat de T9 zien dat die gemiddeld 140.000 IOPS haalt tijdens het lezen, en gemiddeld 98.200 als het om schrijven gaat.
De juiste poort gezocht
Dat zijn bijzonder knappe resultaten, al zal niet iedereen die halen. Je hebt er namelijk een USB 3.2 Gen 2×2-poort voor nodig. Die poorten laten een maximale doorvoersnelheid van 20 Gbps of 2560 MB/s toe. Het USB-C-kabeltje dat die snelheden mogelijk maakt zit, net zoals een trager USB-A-kabeltje, netjes mee in de doos. Die poorten zal je wel enkel op recente toestellen vinden, en dan vaak zelfs maar één keer. De SSD werkt wel op andere poorten, maar dan wordt de snelheid beperkt door die verbinding. Controleer dus eerst of je wel zo’n USB 3.2 Gen 2×2-poort op je toestel hebt zitten. Ook Thunderbolt is een optie: ook die standaard voorziet voldoende bandbreedte om de T9 tot zijn recht te doen komen.
Toch makkelijk in gebruik
Verder is het belangrijk dat een SSD makkelijk in gebruik is. Dat geldt zeker voor de T9: zodra je hem op je Windows-pc aansluit, kan je de schijf meteen beginnen gebruiken. Ook het draagbare aspect van het opslagmedium is zeker niet overdreven: door het kleine formaat neem je hem gewoon mee in je broekzak, rugzak of laptoptas. De SSD kan bovendien tegen een stootje: vallen van drie meter hoog is, dankzij de rubberen behuizing, geen probleem. De SSD zal gewoon blijven werken zoals het hoort.
Het échte gebruiksgemak, dat ervaar je als je de Samsung Magician-software installeert. Dat is software van Samsung die je helpt om je SSD in te stellen en de staat ervan te evalueren. Zo kan je de schijf zelf benchmarken en de levensduur ervan raadplegen. Voor de T9 biedt Magician trouwens nog een voordeel: de software maakt er kinderspel van om de SSD te beveiligen. De eerste keer dat je het apparaat inplugt, zal je de vraag krijgen of je er een wachtwoord aan wil koppelen. Door die extra veiligheidslaag in te bouwen, zorgt Samsung ervoor dat je alle werk dat op de SSD staat kan beschermen.
Conclusie
Of je de Samsung SSD T9 in huis moet halen? Dat hangt eigenlijk vooral af van je laptop of pc. De schijf is namelijk zó snel, dat lang niet alle toestellen die snelheden ten volste kunnen benutten. Heeft jouw laptop Thunderbolt of USB 3.2 Gen 2×2 of ben je van plan binnenkort zo’n toestel aan te schaffen? Dan maak je met de T9 alvast geen slechte keus. De hoge doorvoersnelheden maken dat je nooit te lang moet wachten op schijfoperaties. De toegevoegde valbestendigheid en kleine vormfactor vervolledigen het plaatje.
Hoe dan ook: je kan de SSD voor eender wat gebruiken. Hij is snel genoeg om een volledige linuxomgeving op te draaien. Voor die snelheid betaal je natuurlijk wat extra, waardoor deze schijf wat duurder is dan de 2TB-versie van de Portable SSD T5 EVO. Ook een functie zoals de wachtwoordbeveiliging is een enorm toegevoegde waarde, waardoor de Samsung T9 zijn meerprijs zeker waard is.