Nieuws

OpenAI-CEO en techleiders stappen in AI-veiligheidscomité

openai
© OpenAI
De CEO van OpenAI, Sam Altman, stapt samen met Microsoft-baas Satya Nadella en Google-CEO Sundar Pichai in een Amerikaans veiligheidscomité voor AI.

Dat comité zal het Amerikaanse Homeland Security gaan adviseren over hoe ze artificiële intelligentie veilig kunnen inzetten ter ondersteuning van de kritieke IT-infrastructuur van het land. Volgens The Wall Street Journal worden de drie techgoeroes ook nog vergezeld door Jensen Huang (Nvidia), Kathy Warden (Northrop Grumman), Ed Bastian (Delta) en andere leiders uit de techindustrie.

Naast de veilige implementatie van AI zal het comité ook uitbaters van het stroomnet, openbaar vervoer en grote fabrieken gaan adviseren over hoe ze hun systemen kunnen beschermen tegen de dreigingen die de sterke opkomst van AI met zich meebrengt.

AI-veiligheidscomité van regering-Biden

Het veiligheidscomité voor AI werd opgericht door de regering-Biden, als onderdeel van een groter, zogenaamd executive order, gericht op het reguleren van AI-ontwikkeling. Op de website van Homeland Security staat te lezen dat het comité “uit AI-experts van de private sector, maar ook de overheid bestaat. Zij adviseren Homeland Security en de community die de kritieke infrastructuur beheert”.

Alejandro Mayorkas, secretaris van Homeland Security, zei aan The Wall Street Journal dat het gebruik van AI bij kritieke infrastructuur de performantie van diensten aanzienlijk kan verbeteren. Zo kunnen ziektes sneller vastgesteld worden of anomalieën in energiecentrales sneller opgespoord. Uiteraard is er ook een significant risico verbonden aan AI. Met het veiligheidscomité wil Homeland Security dat risico zoveel mogelijk inperken.

Hoewel het comité een selecte groepje knappe koppen samenbrengt, rijst de kritische vraag of zij ook niet hun eigen bedrijven en belangen zullen gaan behartigen. Hun drijfveer is nu eenmaal het doorontwikkelen van artificiële intelligentie en het gebruik ervan commercieel promoten. Mayorkas lijkt er alvast van overtuigd dat de leden hun taak ernstig zullen nemen. “Ze begrijpen de opzet van het comité en dat het niet om business development gaat”, klinkt het.

Uitgelicht artikel Hollywood AI OpenAI wil met AI naar Hollywood, maar Hollywood wil niet mee

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business