Reviews

Hearthstone Whizbang’s Workshop review: start van jaar vol nostalgie

Beeld: Blizzard
Voordelen
Nostalgische kaarten maken terugkeer
Speelbare nieuwe keywords
Nieuwe decks en nieuwe meta
Nadelen
Demon Hunter momenteel té dominant
Aanbevolen prijs: €NVT
Waar te koop?
Totaalscore 9
Hearthstone: Whizbang’s Workshop is de 26ste uitbreiding van het populaire digitale kaartspel en de eerste set van het nieuwe jaar, Year of the Pegasus. Dat belooft dus heel wat nieuwigheden.

De eerste Hearthstone set van het kalenderjaar is traditiegetrouw degene met de meeste veranderingen en dat is ook het geval voor Whizbang’s Workshop. De set heeft geen diepe verhaallijn en is vooral bedoeld om leuk en luchtig te zijn. Daarom legt Blizzard de focus op de magische speelgoedmaker Whizbang en zijn werkplaats. 

Maak het kleiner

Een van de nieuwigheden die de uitbreiding met zich meebrengt is het keyword Miniaturize. Speel je een kaart, dan krijg je daar een 1/1 kopie van in je hand die 1 mana kost. Ideaal natuurlijk als de kaart bijvoorbeeld een impactvolle battlecry heeft. Persoonlijk vonden we het een leuke toevoeging, vooral omdat de keyword kaarten van een set vaak bedoeld zijn om iets speciaals te doen en dat wil je natuurlijk zo vaak mogelijk kunnen doen. We zagen de voorbije weken dan ook heel wat classes gebruik maken van de kaarten, van Rogue die Sandbox Scoundrel kan spelen om de volgende kaart 3 mana minder te doen kosten tot Window Shopper van Demon Hunter die momenteel de grootste kandidaat is voor een nerf omdat hij je toelaat om via Discover een nieuwe Demon-kaart te ontdekken. Amateur Puppeteer maakt dan weer een nieuw archetype mogelijk, namelijk Handbuff Death Knight. Fijn!

Zillian Deluxe 3000

Een nieuwe kaart die extra noemenswaardig is, is Zillian Deluxe 3000. Deze Mech kan je zelf samenstellen tijdens het bouwen van je deck. Dit zorgt voor extra mogelijkheden, net zoals dat bij E.T.C. Band Manager uit de vorige uitbreiding het geval was. Het is geen verrassing dat vooral de Rush + Divine Shield + Taunt + Lifesteal optie gecombineerd met het creëren van een kopie hiervan heel populair is. Het is echter niet de enige versie die we zijn tegengekomen en dat maakt dat het een veelzijdige kaart is waar je zeker geen spijt van zal hebben dat je er wat Arcane Dust voor hebt gebruikt. 

Beeld: Blizzard

10 jaar Hearthstone

Hearthstone bestaat ondertussen 10 jaar en dat vieren we met de jaarlijkse update aan de Core Set, die verschillende klassiekers opnieuw speelbaar maakt. Leeroy Jenkins is misschien wel de meest iconische kaart van de hoop en blijft ook in 2024 enorm vervelend om tegen te spelen, maar heel leuk om zelf te spelen. Shaman krijgt dan weer opnieuw toegang tot Wrath of Air Totem voor extra Spell Damage en Warrior krijgt Fiery War Axe terug, met de originele 3/2 stats. Blizzard heeft ook wat nieuwe kaarten voorzien en daarvan is Gnomelia misschien wel de meest impactvolle kaart. Deze 4/2 doet ook nog eens 2 damage aan alle vijandelijke kaarten wanneer de Deathrattle afgaat. Een zeer goede kaart om als board clear te gebruiken, vonden wij. 

Beeld: Blizzard

Een tweede “nieuw” keyword is Elusive, dat nu gebruikt wordt voor kaarten die je niet kan targetten met Spells of Hero Powers. Dit soort kaarten bestonden al langer, maar hadden geen specifiek keyword. Een goede toevoeging, want het maakt de kaarttekst vaak een pak korter. 

Nieuwe Meta

Zoals we dat graag zien aan de start van een nieuw Hearthstone-jaar, verschenen er heel wat nieuwe decks met dank aan Whizbang’s Workshop en de Year of the Pegasus Core Set update. Shopper Demon Hunter is momenteel enorm dominant en zal hopelijk snel wat in kracht aangepast worden. Ook Spell Token Hunter is sterk en kan al snel onstopbaar worden als je het er tegenop moet nemen. Zelf raden we Wheel Warlock aan, een deck dat je heel je deck laat vernietigen om dan in 5 beurten je tegenstander te vernietigen. Je moet het alleen wel zo lang uithouden met de kaarten in je hand. Heel spannend, en het kan een einde maken aan matches die anders lang zouden duren. Zelf speelden we ook veel Dragon Druid, maar het deck presteert niet in alle matchups even goed en is dus eerder voor fans van de class. Elemental Mage is ook de moeite waard om te proberen, al hadden wij gematigd succes met het deck.

Eindoordeel

Na heel wat uren met deze nieuwe uitbreiding zijn wij nog steeds fan van Whizbang’s Workshop. Miniaturize is een fijn nieuw keyword dat in sommige gevallen volledig nieuwe decks mogelijk maakt en de Core Set update zorgt ervoor dat kaarten uit de beginjaren van Hearthstone waar we toen veel plezier mee hadden, opnieuw speelbaar zijn. We hopen dan ook dat Blizzard blijft inzetten op nostalgie voor de rest van het jaar. 

Hearthstone is speelbaar op Android, iOS en Windows.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business