Nieuws

Spotify gaat zijn systeem voor royalty’s aanpassen

Spotify logo
© Unsplash / Alexander Shatov
Spotify gaat zijn model aanpassen voor de royalty's die het uitbetaalt aan artiesten. Het moet de meest gestreamde muzikanten meer geld opleveren.

Volgens Music Business Worldwide gaat de streamingdienst vanaf het eerste kwartaal van 2024 drie grote veranderingen doorvoeren in zijn royaltysysteem. Volgens het streamingplatform moet de pot beter verdeeld worden, in het voordeel van de grotere artiesten.

Zo komt er in de eerste plaats een minimum op het aantal keer dat een track jaarlijks gestreamd moet worden voordat die royalty’s oplevert. Nummers die minder dan 5 cent per maand opbrengen, krijgen dan niets meer uitbetaald. Het zou slechts om 0,5 procent gaan van alle tracks op Spotify. Volgens de berekeningen van Music Business Worldwide zou een nummer 200 keer per jaar afgespeeld moeten worden om 5 cent op te leveren. Toch krijgt de streamingdienst al kritiek voor dat idee, omdat heel wat kleinere artiesten dat aantal niet halen.

Fraudedetectie

Een tweede maatregel is uitgebreidere fraudedetectie. Als het nieuwe systeem illegale activiteit op het spoor komt, zoals het gebruik van AI-tools om de afspeelteller van tracks kunstmatig te verhogen, dan kunnen er binnenkort boetes volgen voor de verdeler ervan. Door per nummer straffen op te leggen hoopt Spotify streamingfraude eindelijk een halt toe te roepen. Al zal nog moeten blijken hoe effectief dat nieuwe systeem gaat zijn.

Niet-muzikale uploads

Tot slot neemt Spotify maatregelen om de ‘creators’ van niet-muzikaal geluid minder snel uit te betalen. Zo wordt er vaak audio met witte ruis of ‘binaural beats’ (geluid waarbij ieder oor een andere frequentie hoort, vaak in de vorm van trillingen) geüpload. Veel van zulke tracks zijn 31 seconden lang, omdat Spotify pas uitbetaalt als nummers langer duren dan 30 seconden. Die limiet wordt simpelweg verhoogd, naar een nog onbekende grens.

Spotify moet nog bevestigen

In die laatste maatregelen kunnen we ons volledig terugvinden. De herverdeling van de pot geld zal wel in het nadeel zijn van kleinere artiesten. Volgens Bloomberg had Spotify in eerste instantie nog strengere regels in gedachten. Zo zou witte ruis helemaal verboden worden, wat de streamingdienst jaarlijks 38 miljoen dollar had kunnen opleveren. Voor alle duidelijkheid: Spotify wil de maatregelen die Music Business Worldwide vermeldt nog niet bevestigen. In de loop van 2024 zal dus moeten blijken wat er omgezet wordt in de praktijk.

Uitgelicht artikel Android Auto Android Auto weigert audio van Google Maps en Spotify

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business