‘Apple verkoopt nu al 75% minder Vision Pro-headsets’

Apple Vision Pro tekst
© Unsplash / Roméo A.
Marktonderzoeker IDC verwacht dat Apple in het lopende kwartaal 75% minder Vision Pro-headsets verkoopt aan Amerikaanse kopers. Elders zullen de verkopen nog wel oplopen.

Verrassend is dat laatste overigens niet: Apples Vision Pro is pas sinds kort breder verkrijgbaar in markten buiten de VS. Pas na WWDC arriveerde de Vision Pro in Europal je kan de headset nu ook aanschaffen in Duitsland en Frankrijk. Amerikaanse klanten kunnen de headset al flink langer in hun winkelwagentje stoppen, maar doen dat intussen minder vaak. Op basis van de huidige verkoopdata verwacht IDC dat de verkopen in het derde kwartaal, van juli tot en met september, met 75% afnemen in de VS.

Early adopters-hype is weg

Het is Apple tot op heden niet gelukt om 100.000 headsets per kwartaal te verkopen en het is maar de vraag of dat ooit gaat lukken. Het onderzoeksbureau vermoedt namelijk dat alle klanten die een Vision Pro wilden hebben, de zogeheten early adopters, hem al in huis hebben gehaald. Er worden nu nog wel headsets verkocht, maar niet meer in zulke grote aantallen.

Goedkopere headset is noodzakelijk

Om de verkopen flink te doen toenemen, heeft Apple eigenlijk maar één uitweg, zo verwacht de onderzoeker: de introductie van een goedkopere Vision-headset. Zo’n headset zou ongeveer de helft kosten van de huidige vraagprijs van de Vision Pro. Die kost in de VS 3.499 dollar, maar in de EU betaal je er 4.999 euro voor. Mogelijk kost zijn goedkopere tegenhanger dus ‘slechts’ 2.499 euro.

Dat er een goedkopere XR-headset in de pijplijn zit, staat zo goed als vast. Bloomberg-journalist Mark Gurman bracht recent het nieuws naar buiten dat de goedkopere headset ergens in 2025 of begin 2026 verschijnt. Er wordt ook werk gemaakt van een nieuwe Vision Pro 2, maar die zal pas ergens in 2027 ten tonele verschijnen. Kortom: Apple moet het dus nog wel even doen met zijn huidige headset en diens voorraden.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy XR Samsung komt nog dit jaar met Vision Pro-concurrent

Eén van de manieren waarop Apple kan en wil besparen, is het wegnemen van het EyeSight-scherm, vertelde Gurman. Met dat scherm zie je een virtuele weergave van je ogen aan de buitenkant van de headset. Ook wordt er gedacht aan de mogelijkheid om een Vision-headset te maken die je moet koppelen aan je smartphone. Nu is de Pro nog een volledig losstaand XR-apparaat.

appleapple vision promobielontspanningvisionosvr

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen