Apple lanceert in 2025 goedkopere versie van Vision-headset

Apple Vision Pro
© Unsplash / Mylo Kaye
Apple wil op zijn vroegst eind 2025 een goedkopere Vision-headset lanceren. Het bedrijf worstelt momenteel echter met het verlagen van de kosten van de nieuwe XR-headset.

Apple werkt al langer aan een goedkopere Vision-headset, om de XR-beleving van de Vision Pro toegankelijk te maken voor een breder publiek. De Vision Pro is met een prijs van 4.999 euro in Europa immers niet voor iedereen betaalbaar. Bloomberg-journalist Mark Gurman zegt in zijn wekelijkse PowerOn-nieuwsbrief dat er eind 2025 al een goedkopere Apple Vision op de markt komt. De headset, met codenaam N107, heeft “momenteel de volledige aandacht van het Vision Products Group-team”.

Het blijkt echter niet eenvoudig om een goedkopere Vision-headset te maken. Apple wil de kosten drukken zonder in te boeten op essentiële functies. Zo wordt er overwogen om het EyeSight-scherm aan de buitenkant van de Vision, dat je ogen toont aan de voorkant van de Vision Pro-headset, te schrappen.

Ook de VR-schermen van binnen worden onder de loep genomen. Door schermen met een lagere resolutie of helderheid te gebruiken, kan de prijs mogelijk worden gedrukt. Apple overweegt ook een iets minder krachtige chip en lagere kwaliteit van de camerabeelden voor AR-passthrough. De goedkopere Vision zou mogelijk niet zonder iPhone of Mac kunnen functioneren, aldus Gurman. Zo kan het bedrijf besparen op processoren en andere componenten in de XR-headset, die dan op je pc of telefoon zou moeten vertrouwen voor de rekenkracht.

Fors prijskaartje ondanks lagere kosten

Gurman schat dat Apple de goedkopere Vision-headset op de markt wil brengen voor 1.500 tot 2.000 dollar. Daarmee zou hij 1.500 tot 2.000 dollar goedkoper zijn dan de Vision Pro, die in de VS 3.499 dollar kost. In Europa ligt de prijs van de XR-headset echter een stuk hoger, onder andere door belastingen. De Bloomberg-journalist doet geen uitspraken over de mogelijke Europese prijs van de instap-Vision.

Zelfs met een prijs van 1.500 euro blijft de Vision een dure XR-headset. De Quest 3-headset van Meta kost bijvoorbeeld ongeveer een derde van dat bedrag, en is ook standalone te gebruiken.

Uitgelicht artikel apple vision pro Apple Vision Pro straks in meer landen verkrijgbaar

Nieuwe Vision Pro

Naast de goedkopere variant werkt Apple ook aan een nieuwe Vision Pro. De introductie van die headset laat volgens Gurman nog even op zich wachten tot eind 2026. Het ontwerp daarvan zou identiek zijn aan de huidige generatie, maar het nieuwe model zou wel een stuk sneller zijn en betere AR-camera’s krijgen.

appleapple vision progamingontspanningvrXR

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals