X maakt werk van dislike-knop voor reacties

X (Twitter)
© iStock / Robert Way
Het duurt mogelijk niet lang meer voordat je reacties op X kan ‘disliken’. Musks sociale media heeft de knop nog niet officieel aangekondigd.

Wel zijn er diverse aanwijzingen dat X werk maakt van de dislike-knop. Eerder vond men al een verwijzing naar zo’n dislike-optie in de iOS-app van X. Ditmaal zijn er zelfs afbeeldingen van die knop opgedoken via X. Net als de like-knop van X betreft het een hartje – ditmaal wel gebroken. Reverse-engineer @Aaronp613 vond drie van zulke icoontjes in de code van X. Ook vond hij een reeks directe verwijzingen naar de dislike-knop, die het platform mogelijk omschrijft als ‘downvote’.

Bevestig je dislike

Om er zeker van te zijn dat mensen een bericht willen disliken, krijgen ze hier mogelijk ook een melding van, blijkt uit de code. Het is goed mogelijk dat X die uitstuurt wanneer je de knop voor het eerst aantikt. Momenteel lijken de downvotes ook alleen te werken voor reacties: je kunt de originele post voorlopig dus nog niet disliken. Mogelijk wil X er hiermee voor zorgen dat reacties die mensen ontstemmen of niet bepaald behulpzaam zijn, naar onderen verdwijnen. Nieuw is zo’n systeem natuurlijk niet. We kennen dat al van Reddit, dat al langer werkt met downvotes.

Dat de dislike-knop eraan zit te komen, is recent mogelijk bevestigd door een X-medewerker. De medewerker in kwestie postte een video over een andere X-functie, waarbij de dislike-knop in beeld was. Kort nadat dit werd opgemerkt, werd de video alweer verwijderd van het platform en vervangen door een nieuwe video.

Een andere X-gebruiker heeft de functie ook al weten in te schakelen met een ‘feature-flag’, waaronder bètafuncties getest worden. Die gebruiker zegt ook dat je voorlopig enkel reacties kunt disliken. Tegelijkertijd benadrukt degene dat het socialemediaplatform dat nog kan aanpassen voor de uiteindelijke release.

Downvoten op Twitter

Het is niet de eerste keer dat er gedacht wordt aan een dislike-optie voor het platform. Nog voor Musk het platform eind 2022 overnam, werd in 2021 getest met zo’n downvote-optie. Toen werd er echter ook een upvote-mogelijkheid getest. X lijkt daar niets in te zien en legt de focus op een downvote-knop in combinatie met de reguliere likes.

Of er uiteindelijk een downvote- of dislike-knop komt, is nog niet duidelijk. Zoals wel vaker met dit soort bètafuncties, worden er meer dingen getest dan platformen uiteindelijk uitbrengen.

Uitgelicht artikel TikTok experimenteert met dislike-knop voor “meer controle”
ontspanningsociale mediax

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen