“6G-snelheden al mogelijk met infrastructuur van vandaag”
Draadloos internet mag daardoor wel sneller worden, maar dat wil niet zeggen dat de ontwikkeling snel verloopt. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben al grotendeels bepaald hoe dat mobiele netwerk van de toekomst eruit moet zien. Toch zou het tot eind 2030 duren vooraleer er 6G-netwerken uitgerold zullen worden.
Daar is China echter niet in meegerekend: dat land zou in 2030 al de eerste 6G-netwerken willen uitrollen, en zet dan ook fors in op onderzoek ernaar. Vanuit de Bejing University of Posts and Telecommunication komt nu een onderzoek dat beweert dat 6G-snelheden al mogelijk zijn op de huidige infrastructuur. Dat is mogelijk dankzij wat de onderzoekers “semantische communicatie” noemen.
Semantische communicatie
Dat is een heel nieuwe manier om te communiceren die mogelijk wordt gemaakt dankzij AI. Semantische communicatie, kortweg SemCom, werkt totaal anders dan hoe we nu communiceren. Wie vandaag een bericht stuurt, stuurt in feite een serie aan bits door die daarna weer ontcijferd kunnen worden. Een berichtje als “Ik vond het leuk gisteren!” wordt daarbij omgezet in een serie enen en nullen, en dat krijgt de ontvanger te lezen als je berichtje.
Semantische communicatie werkt helemaal anders: hierbij zal een AI-systeem je bericht “interpreteren” en proberen begrijpen wat je wil zeggen. Nadien wordt die AI-interpretatie doorgestuurd en weer uitgepakt op het toestel van de ontvanger. Het doel van deze communicatiestandaard is niet om berichten elke keer perfect over te dragen, maar om de boodschap en betekenis over te brengen. Het berichtje dat de ontvanger dan te lezen krijgt, zou er zomaar kunnen uitzien als “Ik vond het plezierig gisteren!”. De vorm verandert, maar de boodschap blijft grotendeels dezelfde. SemCom zou voor bedrijven dan weer willen zeggen dat ze geen hele databases hoeven te versturen, maar dat enkel de relevante delen van datasets verzonden worden.
“10 keer sneller dan vandaag”
De semantische communicatiestandaard is relatief nieuw en nog volop in ontwikkeling. De nieuwe communicatiemethode zou het mogelijk maken om vandaag al 6G-snelheden te halen op 4G- en 5G-netwerken. Buiten de sleutelwoorden “meer dekking, meer capaciteit en meer efficiënt” en dat alles 10 keer sneller gaat dan vandaag, worden geen harde cijfers genoemd om dat ook te staven.
Desalniettemin zou dit eerste 6G-testnetwerk de verdere ontwikkeling van de technologie wel kunnen faciliteren. Onderzoekers moeten nu geen testnetwerk meer op poten zetten om met de technologie aan de slag te gaan, maar kunnen daar het Chinese testnetwerk voor gebruiken.
Of dat ervoor zal zorgen dat we sneller kunnen profiteren van 6G zal de tijd moeten uitwijzen, al lijkt die kans klein. Gezien de geopolitieke strubbelingen rond chips en de machines om ze te maken, lijkt het onwaarschijnlijk dat er veel samengewerkt zal worden op vlak van 6G. Het feit dat de Verenigde Staten en Japan, samen met 8 andere landen waar China niet bij is, volgens gemeenschappelijke principes aan de technologie werken, doet die kans krimpen. In Japan wordt bovendien flink gewerkt aan nieuwe 5G-technologie, die tegen 2025 af moet zijn.