Nieuws

AI-boost voor 5G: Qualcomms nieuwe modemtechniek verlegt grenzen

Qualcomm snapdragon
© Qualcomm
Qualcomm integreert AI in zijn nieuwste 5G-modem voor smartphones, de Snapdragon X80. De 5G-modem zet AI in voor prestatieverbeteringen.

Gesprekken over AI gaan vaak over generatieve toepassingen, zoals chatbots en software-integraties voor smartphones en pc’s. AI kan echter veel meer, zo zet de automotive-industrie AI in om slimme computers situaties op de weg te laten herkennen. Ook in de telecombranche komen de voordelen van AI steeds vaker ter sprake. Zo kondigden Nokia, Ericsson en Microsoft vorige week gezamenlijk aan dat ze meer AI in het telecomlandschap willen toepassen. Qualcomm grijpt alvast het AI-momentum aan om zijn eerste AI-aangedreven 5G-modem te introduceren, de Snapdragon X80.

Qualcomm spreekt in zijn aankondiging over ‘s werelds meest geavanceerde 5G-modem. De modem biedt “ongeëvenaarde spectrumflexibiliteit, energie-efficiëntie en prestaties”, aldus de Amerikaanse chipontwikkelaar. Deze verbeteringen worden onder meer gedreven door AI.

Een geïntegreerde tensor accelerator moet helpen bij het verwerken van AI-taken. AI moet er onder meer voor zorgen dat automatisch de beste 5G-frequentie en -zendmast wordt gekozen. Verder zou AI zorgen voor verbeterde datasnelheden, latentie, quality of service (QoS), dekking, locatienauwkeurigheid, spectrumefficiëntie, vermogensefficiëntie en multi-antennebeheer.

Ondersteuning voor 5G Advanced

Ondersteuning voor 5G Advanced is ook aanwezig op de Snapdragon X80. Voorlopig is het nog wel wachten op de eerste netwerken die deze netwerkstandaard ondersteunen. Netwerkorgaan GSMA geeft aan dat 5G Advanced deel uitmaakt van de 3GPP Release 18, die in 2024 verschijnt. Vervolgens is het aan telecomoperatoren om de 5G-standaard te implementeren.

5G Advanced moet onder meer de latency voor XR-applicaties verlagen. Verder verwacht GSMA dat AI en ML met de nieuwe 5G-versie sterk gaan bijdragen aan duurzamere telecomtechnieken.

Integratie van satellietcommunicatie

Qualcomm zegt met de Snapdragon X80-modem ook ondersteuning toe te voegen voor de NB-NTN-standaard. Dat is een belangrijke standaard voor satellietcommunicatie. Zodoende moet het nog iets makkelijker worden voor smartphonefabrikanten om satellietcommunicatie te ondersteunen.

Vermoedelijk verschijnen later dit jaar de eerste smartphones en andere producten met de X80. De chipontwikkelaar noemt geen namen, maar verwacht dat de introducties in de tweede jaarhelft van start gaan.

Uitgelicht artikel Qualcomm snapdragon Qualcomm klopt bij Samsung aan voor 2nm-chips
5g5g advancedaimobielmwc 2024qualcomm

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals