Nieuws

Qualcomm klopt bij Samsung aan voor 2nm-chips

Qualcomm snapdragon
© Qualcomm
Qualcomm gaat nog geen 2nm-chips aanbieden, maar klopte al wel aan bij Samsung om ze daar binnenkort te laten maken.

De chipproductiemarkt wordt gedomineerd door een klein aantal spelers. Vooral als het over geavanceerde chips gaat, die op kleinere procedés gefabriceerd worden, is het Taiwanese TSMC koploper. Het bedrijf levert onder andere de Apple A17 Pro, die gefabriceerd wordt op het 3nm-procedé.

Daarnaast maakt TSMC ook chips voor Qualcomm, zij het op minder geavanceerde nodes. Qualcomms huidige vlaggenschip, de Snapdragon 8 Gen 3 die onder andere de Samsung Galaxy S24 Ultra en OnePlus 12 aandrijft, werd er op het 4nm-procedé vervaardigd. Dat zou in de toekomst wel eens kunnen veranderen. Het Zuid-Koreaanse ETNews bericht namelijk dat de Snapdragon-fabrikant zijn volgende chips wel eens bij Samsung zou kunnen halen.

2 nanometer

Qualcomm zou Samsung de opdracht gegeven hebben om alvast de eerste prototypes te ontwikkelen. Momenteel is onduidelijk om welke chips het precies zal gaan, al geeft ETNews wel mee dat de overeenkomst specifiek over 2nm-chips gaat. Daardoor kan het nog even duren voor de samenwerking tussen Qualcomm en Samsung zijn vruchten afwerpt. De huidige Snapdragon 8 Gen 3 wordt nog op het 4nm-procedé gemaakt.

Voor de volgende chip zou Qualcomm, als we de geruchten mogen geloven, geen grote sprongen maken. De Snapdragon 8 Gen 4 zou vooralsnog bij TSMC van de 3nm-band rollen. Met andere woorden: die nieuwe Qualcomm-chip uit een Samsung-fabriek is nog niet voor meteen. Of de chip er ook daadwerkelijk komt is ook afhankelijk van hoe goed Samsung erin slaagt de prototypes te ontwikkelen.

Dat een grote speler als Qualcomm plots bij Samsung aanklopt om 2nm-chips te laten maken, toont wel dat er een verschuiving aan de gang is op de chipmarkt. TSMC is voor veel bedrijven een vertrouwde partner, zeker als het om kleinere chips gaat. Samsung lijkt goed op weg om TSMC wat concurrentie te bieden en, over enkele jaren, volop 2nm-chips te produceren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business