Meta Quest 4 VR-headset arriveert in 2026 in twee varianten
Een van die headsets moet net wat betaalbaarder zijn, terwijl de andere variant van de Quest 4 gericht is op het premiumsegment. Dat meldt The Information. Hoe de VR-headsets van elkaar verschillen, blijft momenteel koffiedik kijken. Volgens de publicatie wil Meta de twee headsets in elk geval in 2026 uitbrengen. Eén jaar later wil de socialemediagigant al de Meta Quest Pro 2 onthullen.
Concurrentie van Apple
Vast staat dat Meta stilaan meer concurrentie krijgt. Vorig jaar kwam Apple nog met de Vision Pro-headset, en verwacht wordt dat Samsung later dit jaar ook zijn eerste VR-headset lanceert. Daarvoor werkt de Koreaanse fabrikant samen met Google, dat een platform voor XR-diensten heeft ontwikkeld. Vermoedelijk zullen ook andere merken hiervan gebruik gaan maken.
De tijd zal moeten uitwijzen hoe dat precies uitpakt. Momenteel is de Quest 3 in elk geval een van de goedkoopste VR-headsets. Met een adviesprijs van 549 euro kost de Quest 3 ongeveer een tiende van wat Apple in Europa vraagt voor de Vision Pro. Onderhuids beschikt de Quest-headset over Qualcomms Snapdragon XR2 Gen 2-chipset, twee lcd-schermen van 120 Hz en ondersteuning voor Wi-Fi 6E.
De Quest Pro is een stuk prijziger en kost in België 1.199 euro. Dat levert je een snellere SoC op, de Snapdragon XR2+ Gen 1, én twee miniled-lcdschermen. De beeldverversing van de twee schermen ligt wel iets lager op maximaal 90 Hz.
Besparingen op Metaverse
Meta’s Reality Labs krijgt tegelijk met de ontwikkeling van de nieuwe Quest-headsets te maken met flinke kostenbesparingen, zegt The Information. Tegen 2026 zou het budget met 20 procent zijn teruggelopen. Hierdoor komt er minder budget beschikbaar voor nieuwe soft- en hardware, waarbij de focus lag op het ontwikkelen van de metaverse. Vermoedelijk trekt Meta de ‘blanco cheque’ in omdat de Reality Labs-afdeling de laatste jaren enkel verlies heeft geleden.
De focus van Meta is bovendien verschoven van de metaverse naar AI-toepassingen. Zo steekt het bedrijf steeds meer gelden in zijn eigen Llama-taalmodellen.