Google Chrome waarschuwt je nu bij riskante downloads

Google Chrome
© Google
Google Chrome detecteert voortaan wanneer je gevaarlijke bestanden download en brengt je daarvan op de hoogte. Het kan zelfs gevaarlijke bestanden detecteren in archiefbestanden.

Het internet blijft een gevarenzone: voor je het weet haal je heel wat malware in huis. Dankzij verbeterde antivirusprogramma’s is het risico van zulke malware al wel een heel stuk verminderd. Zelfs wie zijn Windows-pc met Microsofts Defender-software beveiligt, hoeft zich niet echt zorgen te maken: het antivirusprogramma van de softwaregigant behoort tot de besten. Toch blijft ‘voorkomen beter dan genezen’, en dat is precies de aanpak die Google nu verkiest voor Safe Browsing in Chrome.

Waarschuwingen voor malafide bestanden

Voortaan gaat de softwaregigant je namelijk waarschuwen wanneer je een bestand downloadt dat (potentieel) gevaarlijk is, meldt Googles beveiligingsteam in een blogpost. Chrome toont straks twee soorten waarschuwingen: “Verdachte download geblokkeerd” en “Gevaarlijke download geblokkeerd”. Die tweede waarschuwing komt ook met rode tekst om je aandacht te trekken.

Google Chrome beveiliging
© Google

Er is nog een derde melding, maar die verschijnt alleen wanneer je beveiligde archiefbestanden (zoals zip en 7z) probeert te downloaden. Als je de beveiligingsfunctie hebt geactiveerd, vraagt Chrome je om het wachtwoord van dat bestand in te vullen. Pas wanneer de scan is afgerond, wordt het bestand vrijgegeven. Je kunt ook klikken op ‘Toch downloaden’, maar dan is het bestand niet gescand op gevaarlijke inhoud.

Verbeteringen voor Safe Browsing

Enhanced Protection beschermt overigens niet alleen de gebruiker die het bestand downloadt. Ook gebruikers die in de toekomst op dezelfde site terechtkomen of hetzelfde bestand ophalen, worden hiervoor gewaarschuwd. Zodoende wil Google dankzij de scans zijn Safe Browsing-algoritme optimaliseren. Hiervoor moet je dan wel toestaan dat de bestanden die je in Chrome downloadt, eerst naar Google worden verstuurd. Nadat er een oordeel is gegeven, worden ze ook weer verwijderd, zegt de zoekgigant.

Google lijkt de ‘Enhanced Protection’-functie in eerste instantie uit te brengen voor Windows- en macOS-gebruikers van Chrome. Mogelijk komen Android-gebruikers op een later moment ook aan de beurt, al heeft de zoekgigant daar nog niets over gezegd. Safe Browsing is overigens al wel beschikbaar op de Android-versie.

Beveiliginggooglegoogle chrome

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen