Nieuws

Google maakt webbrowsen op Android een pak veiliger

Android-logo
© Google
Google is gestart met de uitrol van Android Safe Browsing. De functie beschermt Android-gebruikers tegen het openen van gevaarlijke links en webpagina's. Dit werkt enkel in ondersteunde apps.

De Android Safe Browsing-functie, die momenteel beschikbaar is voor een beperkte groep gebruikers, krijgt een apart tabblad in het instellingenmenu van Android. Dat meldt Android-expert Mishaal Rahman in een bericht op X.

Rahman toont ook een screenshot van dit tabblad, waarop te zien is welke apps met de Safe Browsing-functie werken. De functie is niet beperkt tot de Chrome-browser, maar kan ook werken in nieuwsapps en andere apps.

Bescherming tegen phishing- en malwaresites

Google noemt als voorbeeld dat je een waarschuwing kunt krijgen als je op een koppeling in je nieuwsapp tikt die je naar een bekende phishingsite brengt. De functie draait erom te voorkomen dat je bekende phishing- en malwaresites bezoekt. Google put hiervoor uit een lijst met bekende URL’s. Als je zo’n URL aantikt, stuurt het systeem een melding om te voorkomen dat je de website bezoekt.

Gebruikers kunnen de “live threat protection” inschakelen om toegang te krijgen tot “accuratere detectie van dreigingen”. Wat dit exact inhoudt, is niet bekend, maar de functie maakt gebruik van Googles SafetyNet Safe Browsing API. Apps kunnen die API gebruiken om te bepalen of een URL mogelijk schadelijk is.

Testen op Pixel- en Galaxy-telefoons

Rahman meldt dat Google de functie momenteel test onder een beperkte groep Pixel- en Galaxy-gebruikers. Zij vinden de instelling in het beveiligingstabblad in het instellingenmenu, onder het kopje “Android Safe Browsing”. Het is mogelijk dat de apps op je smartphone vooralsnog niet in de lijst met ondersteunde apps staan – ontwikkelaars moeten de API namelijk zelf implementeren.

Google werkt ook aan een protocol om de installatie van schadelijke apps tegen te gaan. Dit ‘enhanced fraud protection‘-programma moet met name apps weren die financiële schade kunnen aanrichten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business