Nieuws

Google test nieuwe bescherming tegen frauduleuze apps

frauduleuze apps
© iStock / Moor Studio
Google wil frauduleuze apps een halt toeroepen. Daarom test het een nieuwe beschermingsmethode die apps nog voor installatie tegenhoudt.

In de Google Play Store zijn heel wat applicaties te vinden. Enige probleem is dat niet alle ontwikkelaars even goede bedoelingen heeft. Het kan wel eens gebeuren dat apps vooral je persoonlijke informatie en geld afhandig willen maken. De risico’s worden enkel groter als je besluit om een app te sideloaden, en dus van een andere bron te installeren. Google test echter manieren om dat alles veilig te houden.

De Android-ontwikkelaar voert daarvoor een nieuw programma in onder de naam ‘enhanced fraud protection’. Die verbeterde bescherming tegen fraude wordt eerst getest onder gebruikers in Singapore. Indien die eerste testfase succesvol is, mag je verwachten dat de fraudebescherming wereldwijd uitgerold wordt.

Play Protect

Voor het programma wordt Googles beveiligingssysteem Play Protect aangewend. De protect-dienst zal elke app die je installeert analyseren. Apps die van externe bronnen afkomstig zijn, worden daarbij iets strenger behandeld. De tool van Google zal namelijk op zoek gaan naar welke toestemmingen de app allemaal opvraagt. Apps die de mogelijkheid willen om sms-berichten uit te lezen of ontvangen worden regelrecht geblokkeerd. Hetzelfde geldt voor applicaties die mee naar je meldingen willen kijken of die toegankelijkheidsfeatures willen activeren of deactiveren: die zullen allemaal geblokkeerd worden, nog voor je ze kan installeren.

De redenering bij Google is dat frauduleuze apps de toestemming kunnen gebruiken om je informatie te stelen. Zo kunnen apps sms’jes uitlezen, maar op die manier ook OTP-codes ontfutselen. Via de toegankelijkheidsfeatures en de meldingen is dat ook mogelijk. Met andere woorden: het gaat om toestemmingen waar frauduleuze apps misbruik van kunnen maken. Google probeert gebruikers te beschermen door de installatie van apps die zulke toestemmingen vragen regelrecht te verbieden. Apps die gewoon uit de Google Play Store komen zal je wel gewoon kunnen installeren.

Google zegt dat de fraudebescherming al getest werd door de Singaporese overheid. De vraag is nu hoe goed de bescherming werkt en of die impact heeft op de fraudecijfers voor Android-apps. Indien de bescherming effectief werkt, kunnen we ons er binnenkort ook aan verwachten.

Uitgelicht artikel Google Play Store 600 miljoen keer malware gedownload uit Google Play Store in 2023
AndroidappsBeveiligingfraudegooglegoogle play storemalwaresideloaden

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600