Proximus en Wyre willen gezamenlijk fiberuitrol versnellen

Proximus hogere tarieven
© iStock
Proximus en Wyre hebben een Memorandum of Understanding ondertekend waarin ze de basis leggen voor een gezamenlijke Vlaamse glasvezeluitrol.

Momenteel leggen Proximus en Wyre, dat gedeeld eigendom is van Telenet en Fluvius, elk nog een eigen glasvezelnetwerk aan. Dit betekent dat er op sommige plekken meerdere fiberkabels komen te liggen, wat ook zorgt voor meer openbare werken. Naast dat dit niet erg efficiënt is, is de huidige gang van zaken ook in het nadeel van consumenten, menen Proximus en Wyre. Door de afgesplitste aanleg duurt het langer voordat iedereen van de nieuwe techniek kan profiteren. Een gezamenlijke en bredere uitrol moet dat deels gaan verhelpen.

Onder de beoogde samenwerking leggen Proximus en Wyre, in samenwerking met Fiberklaar en Telenet, glasvezel aan bij zo’n 2,7 miljoen woningen. Dit zijn woningen in gebieden met een lage tot gemiddelde bevolkingsdichtheid. In gebieden met een gemiddelde bevolkingsdichtheid gaat het om Fiber-to-the-Home (FttH), waarbij de fiberkabels binnenshuis worden aangebracht. Wat dunbevolkte gebieden betreft, houden de partners het bij een Hybrid Coax Fiber-netwerk: Wyre verzorgt daarbij de aanleg van fiber tot aan de straatkasten en coax tot in de woning.

In beide gevallen mogen de providers elkaars netwerk gebruiken. Zodoende krijgt Wyre een veel groter afzetgebied voor fiberabonnementen, terwijl Proximus in heel Vlaanderen gigabitsnelheden kan aanbieden, zij het via coax.

Onderzoek door het BIPT

Voorlopig blijft het nog wel bij plannen. De samenwerking tussen Proximus en Wyre moet nog wel door het BIPT, de Belgische telecomwaakhond, en de Belgische mededingingsautoriteit (BMA) worden goedgekeurd. Ten vroegste in het vierde kwartaal verwachten de partijen een definitieve overeenkomst op tafel te leggen.

Overname Fiberklaar

Proximus heeft donderdag ook de overname van Fiberklaar aangekondigd. Eerder had de Belgische telecomprovider slechts een klein deel van de aandelen in handen. Investeerder EQT Infrastructure had een meerderheidsbelang in de netwerkbeheerder. Voor een bedrag van 246 miljoen euro heeft Proximus dat belang overgenomen. Hierdoor komt Fiberklaar volledig in handen van de Belgische provider.

Fiberklaar is actief in de aanleg van fibernetwerken, in opdracht van Proximus. Ook na de overname zal het bedrijf zich blijven richten op de aanleg van fiber. Het blijft bovendien actief als losstaande entiteit in de Proximus Group.

fiberklaarproximustelecomtelenetwyre

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen