Nieuws

Extra RAM Google Pixel 9-serie is voor Gemini, niet voor jou

Google Pixel 9 Pro
© Google
De Google Pixel 9-modellen hebben extra RAM gekregen, maar niet alleen maar om gebruikers meer kracht te bieden.

De nieuwe Google Pixel 9-serie werd een paar dagen geleden officieel aangekondigd en naast de nieuwe modellen die dit jaar van de partij zijn, zijn er natuurlijk ook weer allerlei interessante upgrades aanwezig. Er zijn onder andere nieuwe designelementen, displayverbeteringen, camera-upgrades en AI-features. Voor die AI-features bleek echter iets meer werkgeheugen nodig te zijn.

RAM-upgrade voor de Google Pixel 9-serie

De grootste hoeveelheid werkgeheugen die je bij de Pixel 8-serie kon krijgen, was 12 GB aan RAM. Dat is waar de Google Pixel 8 Pro van voorzien was. De standaard Pixel 8 en de Pixel 8a hadden beide echter “maar” 8 GB aan RAM. Een werkgeheugen van 8 GB is echter niet ongekend bij populaire vlaggenschepen. Er zijn wel steeds vaker smartphones te vinden die meer werkgeheugen bieden, maar de Samsung Galaxy S24 heeft bijvoorbeeld ook 8 GB aan RAM. De Galaxy S24 Ultra heeft daarnaast ook 12 GB aan RAM, net als de Pixel 8 Pro.

Nou waren we dus erg enthousiast toen we hoorden dat alle modellen uit de Pixel 9-serie een RAM-upgrade hadden gekregen. De standaard Pixel 9 heeft nu 12 GB aan RAM en alle Pro-modellen (de Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro XL en Pixel 9 Pro Fold) beschikken over 16 GB aan RAM. Helaas is deze upgrade schijnbaar niet (volledig) bedoeld om de algemene prestaties een boost te geven.

Gereserveerd voor Gemini AI

Android Authority heeft namelijk het nieuws gedeeld dat Google een gedeelte van de extra RAM heeft gereserveerd voor zijn Gemini Nano AI-model. Het bedrijf heeft dus niet alleen de Tensor G4-chip geoptimaliseerd voor een betere AI-ervaring, maar gebruikt ook extra RAM om een deze multimodale versie van Gemini Nano soepel en snel te laten draaien op de Pixel 9-modellen.

Het bedrijf heeft niet meegedeeld hoeveel RAM er precies gereserveerd is voor het AI-model. Wat wel duidelijk is, is dat het gebruikt wordt voor alle AI-taken en niet alleen voor de Gemini-assistent. Je krijgt de extra RAM dus niet tot je beschikking voor andere taken als je gewoon weer de Google Assistent gaat gebruiken in plaats van Gemini. Dat is natuurlijk erg jammer voor mensen die niet zo geïnteresseerd zijn in AI-features en liever betere algemene prestaties zien.

We gaan ervan uit dat de RAM-upgrades groot genoeg waren om ervoor te zorgen dat het extra werkgeheugen voor AI-taken niet ten koste gaat van de prestaties bij andere taken. Als dat wel het geval is, zullen we daar ongetwijfeld na de officiële release wel achter komen. Hoe dan ook zijn we sowieso benieuwd naar wat voor invloed deze upgrade zal hebben op de AI-ervaring op de nieuwe toestellen.

Uitgelicht artikel Google Pixel 9 en 9 Pro hoesjes Google Pixel 9 en Pixel 9 Pro gebruiken dezelfde hoesjes
Gemini AIgooglegoogle pixel 9google pixel 9 progoogle pixel 9 pro foldgoogle pixel 9 pro xlmobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen