Nieuws

Microsoft plakt lanceringsdatum op controversiële Recall-functie

Copilot Windows 11
© Microsoft
Vanaf oktober kunnen Windows Insider-gebruikers aan de slag met Recall. Na felle kritiek op de beveiliging van Recall besloot Microsoft eerder de lancering van de AI-functie uit te stellen.

Microsoft wilde Recall oorspronkelijk in juni uitbrengen als onderdeel van Windows 11 24H2, samen met de eerste Copilot+-pc’s. Enkele dagen voor de lancering van deze AI-computers besloot Microsoft echter de functie terug te trekken. Zo zou het bedrijf voldoende tijd hebben om de functie beter te beveiligen, zo klonk het in juni. Dat was ook noodzakelijk, aangezien beveiligingsonderzoekers erop wezen dat Recall alle gegevens in een onbeveiligde database opsloeg.

Dat brengt risico’s met zich mee, benadrukten de onderzoekers: Recall kan namelijk ook gegevens zoals e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden opslaan. Als hackers ooit toegang zouden krijgen tot de database, zouden ze dus heel wat gegevens in handen krijgen. Bovendien was de database niet alleen onbeveiligd, maar stond alles er ook nog eens als ‘platte tekst’ in. De data die de AI-functie verzamelde, kon dus rechtstreeks vanuit de database worden gelezen, zonder dat dit ontcijferd hoefde te worden.

Die problemen moeten zijn opgelost tegen de tijd dat Microsoft Recall in oktober uitbrengt. De AI-functie komt eerst beschikbaar voor Windows Insiders en later voor iedereen met een Copilot+-pc. Gebruikers moeten Recall dan echter zelf inschakelen, omdat Microsoft heeft toegezegd de AI-functie opt-in te maken, nadat deze eerder automatisch werd geactiveerd. Welke beveiligingsmaatregelen Microsoft precies heeft getroffen, is niet bekend, al laat het bedrijf wel weten dat ‘beveiliging een topprioriteit’ is.

Wat is Windows Recall?

Recall maakt deel uit van Microsofts AI-softwarepakket voor Copilot+-pc’s. Momenteel krijgen alleen ARM-pc’s met de Snapdragon X-chipset dit label. Met Recall kun je gebeurtenissen op je Windows-computer terugzoeken. Wil je iets weten over een bepaalde website die je hebt bezocht, of een document dat je hebt geopend? Via Recall kun je daar eenvoudig op zoeken en de AI zal dit in zijn ‘tijdlijn’ vinden.

Om dit mogelijk te maken, maakt de Recall-functie continu screenshots van je scherm. Deze screenshots worden vervolgens door AI geanalyseerd, en alle ontdekte gegevens zoals teksten worden in de database opgeslagen. Microsoft zegt dat dit proces lokaal plaatsvindt en dat er dus geen gegevens naar de cloud worden verstuurd. Dat is ook meteen de reden dat je een AI-pc nodig hebt, zegt de OS-maker: Recall gebruikt namelijk de efficiënte NPU in die computers. Op pc’s die enkel een CPU en GPU bevatten, zou de taak te veel rekenkracht vereisen.

aicopilotmicrosoftrecallWindowswindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen