Nieuws

Microsoft roept Recall-functie gedeeltelijk terug

Windows 11
© Unsplash / Sunrise King
De uitrol van Recall wordt vertraagd, laat Microsoft weten. Dat moet het bedrijf de tijd geven om alles voldoende te beveiligen.

Eén van de meest spraakmakende functies die nu onderweg is naar Windows 11, is Recall. Dat systeem trekt met regelmaat screenshots van je computerscherm en analyseert wat erop staat. Daardoor is het in staat om je zaken van een aantal weken tot maanden geleden terug te doen vinden.

Privacy en veiligheid

De nieuwe functie roept echter de nodige vragen op, vooral op het vlak van privacy en veiligheid. Alle gebruiksgegevens die de nieuwe functie opslaat, worden namelijk bijgehouden in een onveilige database. Tussen die gegevens zit echter heel wat gevoelige data, zoals wachtwoorden maar ook beelden van gesprekken met andere mensen. De database waarin dat allemaal werd bijgehouden was vrij toegankelijk. Ook hackers zouden van die informatie kunnen profiteren. Inmiddels maakte Microsoft een aantal wijzigingen aan de functie, maar die wilt het niet meer meteen met iedereen delen. De brede uitrol van de functie wordt gestaakt, ten voordele van een testprogramma voor Windows Insiders.

Dat betekent ook dat Copilot op Copilot+-pc’s niet vanaf 18 juni in dienst treedt, of toch zeker niet voor alle gebruikers. Via de Windows-blog laat het bedrijf weten dat het de komende weken een beperkte preview via het Windows Insider Program voorziet. Dat moet gebruikers de kans geven om de functie extensief te testen, en dus ook Microsoft de mogelijkheid bieden om alle plooien glad te strijken voor de release.

Uitgelicht artikel Microsoft Copilot+ Windows Recall slaat gevoelige data op in onbeveiligde database

Wanneer Copilot precies begint te werken voor Windows Insiders is nog onduidelijk: daarover rept Microsoft geen woord in de blogpost. De OS-fabrikant laat weten dat een preview van Recall wel op weg is naar Copilot+-pc’s, maar plakt ook daar voorlopig nog geen datum op.

Kortom: het zal dus iets langer duren vooraleer je met de nieuwe Recall-functie aan de slag kunt. Bovendien komt de functie niet naar alle pc’s: alleen Copilot+-pc’s, die aan bepaalde minimumvereisten doen, krijgen de functie. Je zal de toestellen visueel kunnen herkennen aan een nieuwe Copilot-toets die verplicht op het toetsenbord zit.

recallwindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals