Nieuws

Uber krijgt recordboete voor privacyschending chauffeurs

Uber
© Pexels / Freestocks
De Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens heeft Uber een boete van 290 miljoen euro opgelegd. Het gaat om de hoogste boete die de AP ooit heeft opgelegd.

Uber krijgt een boete omdat het persoonsgegevens van Europese chauffeurs deelde met de Verenigde Staten, zonder daarbij de Europese privacyregels (GDPR) te volgen. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een persbericht. Volgens de privacywaakhond gaat het niet alleen om de namen van chauffeurs; Uber stuurde ook locatiegegevens, foto’s, betaalgegevens, identiteitsbewijzen en in sommige gevallen medische gegevens door naar het Amerikaanse hoofdkantoor.

Bedrijven mogen onder Europese privacywetgeving overigens wel gegevens delen met de VS. Daar hangt echter de vereiste aan dat de gegevens voldoende beschermd zijn. Tot eind vorig jaar was dat niet het geval, stelt de privacywaakhond. Twee jaar lang werden gegevens zonder afdoende bescherming naar de VS gestuurd, concludeert de AP, die hiervoor een recordboete van 290 miljoen euro oplegt. Inmiddels is er wel in een contract vastgelegd hoe Uber ervoor zorgt dat persoonlijke gegevens van taxichauffeurs voldoende beschermd worden in de VS.

Hoewel het de hoogste Nederlandse privacyboete ooit is, is dit niet het absolute maximum. De privacywaakhond kan bij privacyschendingen boetes opleggen tot 4% van de wereldwijde jaaromzet. In dit geval gaat het om 0,8% van Ubers jaaromzet van 34,5 miljard euro.

Uber tekent bezwaar aan

Uber heeft inmiddels aangegeven bezwaar aan te tekenen tegen de boete, die het onjuist, onterecht en onrechtvaardig noemt. Desnoods is het bedrijf bereid naar de rechter te stappen. Daarbij wijst het platformbedrijf met een beschuldigende vinger naar de privacywaakhond, die volgens Uber niet voldoende duidelijkheid had verschaft over de wetgeving. Daarnaast wees de AP Uber er niet op dat het de wetgeving overtrad toen er meer informatie werd opgevraagd.

Toch is het niet de eerste keer dat de AP Uber op de vingers tikt. Eind januari kreeg het bedrijf al een boete van 10 miljoen euro opgelegd. Toen ging het ook om de wijze waarop data van chauffeurs werden opgeslagen. De AP zei dat het voor chauffeurs onduidelijk was hoe lang hun data bewaard bleven en om welke gegevens het ging. Navraag leverde de chauffeurs ook weinig op: ze kregen slechts een onduidelijk document aangeleverd.

Klachten Franse chauffeurs

Net als in januari is deze boete het gevolg van klachten van 170 Franse Uber-chauffeurs. Zij dienden gezamenlijk een klacht in bij een Franse mensenrechtenorganisatie, die vervolgens de Franse privacywaakhond inlichtte. Zodoende kwam de klacht later in Nederland terecht, waar het Europese hoofdkantoor van Uber gevestigd is.

privacyuber

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen