Nieuws

Uber voor 10 miljoen euro beboet in Nederland

Uber
© Uber
De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft Uber een boete opgelegd van 10 miljoen euro. Het taxibedrijf communiceerde niet transparant over het bewaren van data, klinkt het.

De AP oordeelt dat de chauffeurs die voor Uber rijden het recht hebben om te weten wat er gebeurt met hun persoonsgegevens. “Het is ondoorzichtig en Uber had zijn chauffeurs zorgvuldiger moeten informeren”, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. “Uber plaatste een te hoge drempel voor chauffeurs die hun recht op privacy wilden uitoefenen.”

Wie voor Uber rijdt zou het recht moeten hebben om die persoonlijke gegevens te kunnen inzien. Bij controle bleek het erg lastig om daartoe een verzoek in te dienen, stelde de AP vast. Uber heeft daarvoor wel een formulier voorzien, maar dat zit naar verluidt veel te goed verstopt in de app.

Uber niet transparant genoeg

De privacy-instantie vindt ook dat de gegevens die Uber vrijgaf moeilijk leesbaar waren. Zo zou volgens de autoriteit uit de documentatie van Uber niet goed af te leiden zijn hoelang de persoonlijke gegevens van chauffeurs bewaard blijven. Bovendien maakte het taxiplatform onvoldoende duidelijk in welke mate de persoonlijke gegevens ook naar niet-Europese landen doorgestuurd werden.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het proces dat tot de boete leidde opgestart nadat in Frankijk 170 Uber-chauffeurs de kwestie onder de aandacht hadden gebracht. Aangezien de Europese hoofdzetel van Uber zich in Nederland bevindt, kwamen zij bij de AP terecht.

Hoewel Uber het niet eens is met de boete, zou het taxiplatform wel al maatregelen getroffen hebben om transparanter om te gaan met de persoonsgegevens van zijn chauffeurs.

businessprivacyuber

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals