Samsung Galaxy Watches blijken erg accurate fitnesstracking te bieden
Als je op zoek bent naar een nieuwe smartwatch voor het tracken van je gezondheid tijdens het sporten, is het goed om te weten dat Samsungs Galaxy Watches volgens een onderzoek van de Universiteit van Michigan erg accuraat zijn bij meerdere soorten metingen (via SamMobile).
Galaxy Watches vanaf de Watch 4
De ‘Human Performance & Sports Science Center’ (HPSSC) van de Universiteit van Michigan heeft schijnbaar de Galaxy Watch 4 en nieuwere modellen getest op hoe accuraat hun metingen zijn. Onder andere de metingen voor het lichaamsvetpercentage, hartslag, zweetverlies en VO2 max zijn onder de loep genomen. We weten alleen niet precies of alle geteste horloges hetzelfde hebben gepresteerd of er noemenswaardige verschillen waren tussen bijvoorbeeld de nieuwste, geavanceerde Watches en de oudere modellen.
De Michigan Performance Research Laboratory (MiPR) van het HPSSC heeft de hoge accuraatheid van deze metingen gevalideerd door de resultaten te vergelijken met die van klinische en sportwetenschappelijke apparaten bij dezelfde soort metingen. Uiteindelijk kwamen de resultaten van de Galaxy Watches erg in de buurt van die van de professionelere apparaten.
De hartslagmetingen kwamen ongeveer 90% overeen met die van elektrocardiogramapparatuur bij het hardlopen en bij tests om het zweetverlies te meten bij verschillende afstanden, kwam de Galaxy Watch voor 95% overeen met de professionele apparatuur. Ook bij het berekenen van het lichaamsvetpercentage was er een overeenkomst van 95%. Het enige resultaat dat onder de 90% zat, was dat van de VO2 max test. Het resultaat bij de Galaxy Watch kwam hier echter nog steeds voor 82% overeen met dat van de professionele apparatuur en die mate van accuraatheid vond de universiteit nog steeds acceptabel.
Wat betekent dit in de praktijk?
Deze tests van de Universiteit van Michigan tonen in ieder geval aan dat je redelijk goed kan vertrouwen op de metingen van je Galaxy Watch voor dingen zoals fitnesstracking. Losse testapparatuur met geavanceerdere sensoren, zoals de apparatuur waar de Galaxy Watches mee zijn vergeleken, zijn natuurlijk altijd nog wel het meest accuraat.
Daarnaast moet je ook nooit zelf medische conclusies trekken uit de data die je smartwatch vastlegt of te veel vertrouwen hebben in je gezondheid aan de hand van de gemeten data. Sommige functies en metingen kunnen wel handig zijn om in de gaten te krijgen wanneer je een bepaald positief of negatief patroon ontwikkelt. Ook kunnen bepaalde resultaten je misschien wel een seintje geven dat je misschien het beste even langs een huisarts kan gaan. Uiteindelijk zijn dit soort metingen vooral bedoeld om je een beetje een inzicht te geven in bepaalde basiswaarden voor dingen zoals je hartslag en lichaamsvetpercentage en hoe deze veranderen tijdens en na bepaalde activiteiten.