WhatsApp stuurt binnenkort berichten naar andere chatdiensten
Meta kondigde dit voorjaar aan dat WhatsApp en Messenger binnenkort zullen samenwerken met andere chatdiensten. Meta doet dit echter niet uit een ‘goed hart’, maar omdat het daartoe verplicht wordt door de Europese Digital Markets Act (DMA). Onder de DMA moeten poortwachters zoals Meta, het moederbedrijf van WhatsApp en Messenger, hun platforms openstellen voor derde partijen. Concreet betekent dit dat je vanuit WhatsApp straks bijvoorbeeld berichten kunt sturen naar Telegram en Signal, en omgekeerd.
In februari lichtte Meta al toe hoe deze third-party-chatfunctie eruit zal zien. Volgens Meta’s ontwikkelingsdirecteur Dick Brouwer kun je in eerste instantie bestanden, tekst, video’s en spraakberichten delen en ontvangen. Uit de informatie die Meta vrijdag heeft verstuurd, blijkt echter dat er nog veel meer mogelijk zal zijn. Misschien niet meteen bij de eerste release van de functie, maar wel in de nabije toekomst. Dit geldt bijvoorbeeld voor spraakgesprekken met apps van derden.
Meer dan alleen basisfuncties
De socialemediagigant stelt in zijn blogpost “verder te zijn gegaan dan de ‘basisfuncties’ die nodig zijn voor interoperabel berichtenverkeer”. Hiermee doelt Meta specifiek op functies die voor alle WhatsApp- en Messenger-gebruikers beschikbaar zijn, zoals reacties op berichten en lees- en typindicatoren. Deze functies hoefde Meta naar eigen zeggen niet te implementeren om te voldoen aan de DMA, maar heeft het toch gedaan.
Zodra WhatsApp en Messenger de third-party-chatfunctie uitbrengen, zal dit aanvankelijk alleen werken voor een-op-een-gesprekken. Meta zegt dat daar ergens volgend jaar verandering in komt, zodat je ook groepschats kunt aanmaken met gebruikers van externe chatdiensten. Ondersteuning voor spraak- en videogesprekken laat nog wat langer op zich wachten, tot in 2027, aldus Meta.
Meta onthulde tot slot dat gebruikers zelf kunnen kiezen hoe gesprekken van third-party-chatdiensten worden weergegeven. Standaard worden deze gebundeld in een map bovenaan het startscherm, zodat ze niet tussen je WhatsApp- en Messenger-gesprekken staan. Wil je liever dat alle gesprekken in één lijst worden weergegeven, dan kun je daar straks ook voor kiezen.
Vereisten voor chatdiensten
Meta laat in het midden vanaf wanneer het mogelijk zal zijn om gesprekken te voeren met gebruikers van andere chatdiensten. Wel geeft het aan samen te werken met andere chatdiensten om de functie te integreren. Hoeveel chatdiensten uiteindelijk bereid zullen zijn om mee te doen, is lastig te voorspellen. Chatdiensten die met WhatsApp en/of Messenger willen ‘verbinden’, moeten verplicht gebruikmaken van het Signal-beveiligingsprotocol voor berichten. Dit protocol zorgt ervoor dat berichten eind-tot-eind versleuteld zijn.