Meta schraapte aan 17 jaar Facebook-data voor AI
Mark Zuckerberg maakte in juni bekend dat hij informatie van Facebook- en Instagram-profielen wil gebruiken voor het trainen van zijn Llama AI-model. Gebruikers die liever niet willen dat hun gegevens worden gebruikt voor Meta’s AI, moeten hiertegen bezwaar maken. Hoewel de topman van Meta het in juni deed overkomen alsof het om een nieuw initiatief ging, toont een AI-onderzoek in Australië aan dat Meta al veel langer dergelijke gegevens ‘schraapt’. Meta’s privacydirecteur, Melinda Claybaugh, gaf tijdens dat onderzoek toe dat Meta alle openbare berichten vanaf 2007 heeft gebruikt voor het trainen van zijn AI.
Openbare gegevens vanaf 2007
Naast gegevens van openbare profielen gaat het ook om reguliere publieke berichten, foto’s, reacties en video’s, van zowel Facebook als Instagram, aldus Claybaugh. De regio waar je woont, heeft geen invloed op de wijze waarop Meta gegevens van Facebook- en Instagram-profielen verzamelt voor zijn AI. Hoewel Claybaugh de werkwijze erkent in een Australisch onderzoek, geldt dit ook voor gebruikers in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.
Juist dat laatste is opvallend, aangezien bedrijven sinds de inwerkingtreding van de Europese GDPR in 2018 vooraf toestemming moeten vragen om data te mogen verwerken. Daarbij moet ook aan de gebruiker worden uitgelegd hoe de data gebruikt gaat worden. Dat is echter nooit gebeurd, of in elk geval niet voor het uiteindelijke doel.
Gebruikers die hun berichten en reacties al sinds 2007 op privé hebben staan, hebben niets te vrezen. Heb je openbare berichten, foto’s of video’s op Facebook of Instagram? Dan heeft Meta die data waarschijnlijk al gebruikt voor zijn AI. Ook berichten van gebruikers onder de 18 zijn niet meegenomen voor de training van de AI. Foto’s van ouders waarop hun minderjarige kinderen te zien zijn, vallen overigens niet onder die uitzondering.
Bezwaar indienen bij Facebook
Wil je niet dat Meta je Facebook-data gebruikt voor het trainen van zijn AI? Dan moet je een bezwaarschrift indienen via deze Facebook-webpagina. Daar moet je je gegevens invullen en aangeven waarom je niet wilt dat Meta je gegevens gebruikt voor het trainen van zijn AI. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je aanspraak wilt maken op de Europese privacywetgeving en liever niet hebt dat publieke en niet-publieke gegevens worden gebruikt voor het trainen van AI.
Vervolgens moet je mogelijk je e-mailadres verifiëren. Als Meta je verzoek heeft verwerkt, word je daar via een melding op je Facebook-account over geïnformeerd. Vanaf dat moment stopt de techgigant met het verwerken van je profielgegevens voor AI.