Nieuws

Android 15 verschijnt waarschijnlijk op 15 oktober

Android 15
© Google
Een nieuwe leak suggereert dat we vanaf 15 oktober eindelijk Android 15 op sommige Android-smartphones zullen zien verschijnen.

Google maakte Android 15 technisch gezien op 3 september al beschikbaar via het AOSP (Android Open Source Project) voor ontwikkelaars. Aan de hand van die versie van Android kunnen smartphonefabrikanten vervolgens hun eigen versies van de software ontwikkelen (of in ieder geval aanpassen, want ze krijgen wel eerder al toegang tot de code), zoals Samsung met zijn One UI-software en Google zelf met zijn Pixel-software. Het is die Pixel-versie van de Android 15 die nu binnenkort als eerste lijkt te verschijnen.

Android 15 voor Pixels

Android Headlines heeft nu een specifieke releasedatum gedeeld voor de release van Android 15 op Googles eigen Pixel-apparaten. We moeten nog even wachten tot dinsdag 15 oktober. Meestal brengt Google nieuwe versies van Android op een maandag uit, maar maandag 14 oktober is een feestdag in de VS. Natuurlijk ligt deze datum nog niet helemaal vast, want als het langer duurt om bepaalde softwareproblemen op te lossen, dan kan de release natuurlijk nog worden uitgesteld.

De update zal dus in de eerste instantie verschijnen op Google Pixel-apparaten en in de komende maanden zullen de Android-versies voor andere merken volgen.

Welke Pixels krijgen dan precies deze nieuwe update? Nou, het gaat om alle Pixels vanaf de Pixel 6-serie. Android Headlines merkte dan ook op dat dit dus de eerste keer is dat een nieuwe Android-update alleen nog maar beschikbaar is voor Google-telefoons met een Tensor-chip.

Waarom heeft het zo lang geduurd?

Er zit dit jaar meer tijd tussen de release voor het AOSP en de uiteindelijke release dan gebruikelijk, namelijk bijna anderhalve maand. We hoorden eerder al dat de uiteindelijke release ergens in oktober zou plaatsvinden. Toen werd er al gesuggereerd dat dit ervoor moest zorgen dat Google meer tijd zou hebben om bugs te verhelpen. Bij sommige voorgaande lanceringen zat Android namelijk nog vol met bugs.

Het duurt nu dus ook echt langer dan in voorgaande jaren, maar het voelt ook extra lang. We zijn natuurlijk gewend dat Google de nieuwe versie van Android samen met zijn nieuwe Pixels lanceert. De Pixel 9-serie verscheen echter dit jaar al in augustus in plaats van in oktober. De nieuwe toestellen zijn dan ook met Android 14 gelanceerd, net als de Pixel 8-serie, omdat Android 15 duidelijk nog niet klaar was.

Heb je geen Google Pixel-smartphone? In dat geval zal je waarschijnlijk nog minstens een maand langer moeten wachten op de update. Bedrijven zoals Samsung en OnePlus zijn er dan meestal nog redelijk vroeg bij met releases in november en december, maar bij andere merken moet je al gauw wachten tot het volgende jaar. Wanneer je de update krijgt, hangt per merk echter ook weer af van welk model je hebt en hoe oud dit model is.

Uitgelicht artikel Android 15 Niet storen-modus Android 15 krijgt meer diepgang
Androidandroid 15googlegoogle pixel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen