Apple krijgt waarschuwing van EU: open iOS voor verbonden accessoires
Apple heeft al het een en ander gewijzigd aan iOS (en recent ook iPadOS) om te voldoen aan de Digital Markets Act (DMA), maar de Europese Commissie vindt dat Apple daarmee niet ver genoeg gaat. Momenteel beperken de maatregelen zich tot het installeren van alternatieve appwinkels en het openstellen van de NFC-chip op iPhones.
Interoperabiliteit voor accessoires
De Europese Commissie stelt dat Apple onder de DMA “gratis en effectieve interoperabiliteit met hardware- en softwarefuncties voor externe ontwikkelaars en bedrijven” moet aanbieden. Onder de interoperabiliteit van iOS verstaat de Commissie ook de connectiviteitsfuncties van het besturingssysteem, die voornamelijk worden gebruikt door verbonden apparaten, zoals draadloze oortjes, VR-headsets en smartwatches. Deze accessoires moeten toegang krijgen tot dezelfde functies waar Apples eigen ‘verbonden apparaten’ gebruik van kunnen maken.
Voor de eerste procedure moet Apple in kaart brengen hoe het “effectieve interoperabiliteit”, met functies zoals connectiviteit, apparaatkoppeling en meldingen, kan aanbieden. Zo’n raamwerk is noodzakelijk omdat fabrikanten van verbonden accessoires afhankelijk zijn van de interoperabiliteitsmogelijkheden van een besturingssysteem.
Met de tweede procedure richt de Commissie zich op verzoeken om interoperabiliteit. “Het is van cruciaal belang dat de aanvraagprocedure transparant, tijdig en eerlijk is”, aldus het dagelijks bestuur van de EU.
Boetes blijven mogelijk
Beide procedures worden uiterlijk binnen zes maanden afgerond, waarbij Apple tussentijds op de hoogte wordt gesteld van de bevindingen. De Commissie licht daarin toe hoe Apple – een van de zogeheten poortwachters – alsnog kan voldoen aan de DMA. Hoewel de Commissie aangeeft Apple te willen helpen om zich aan de wet te houden, benadrukt zij ook dat de procedures geen afbreuk doen aan de bevoegdheden van de Commissie om vast te stellen dat bedrijven zoals Apple niet aan de DMA voldoen.
Daaronder valt ook de mogelijkheid om boetes of dwangsommen op te leggen. Mocht uit het onderzoek blijken dat iOS niet voldoet aan de verplichtingen van de DMA, dan kan Apple een boete of dwangsom opgelegd krijgen. iOS moet namelijk al sinds 7 maart 2024 aan de EU-wetgeving voldoen. Zulke boetes kunnen oplopen tot 10% van Apples jaaromzet (383,29 miljard dollar in 2023).