Google Cloud klaagt Microsoft aan omdat het concurrentie belemmert met Azure
Het water tussen Google en Microsoft leek nog nooit zo diep als nu. Google Cloud legt een klacht neer bij de Europese Commissie omdat het meent dat Microsoft zich anticompetitief opstelt. In het Californische Mountain View menen ze dat Microsoft klanten als het ware ‘vasthangt’ aan Azure, en het moeilijk en duur maakt om over te stappen naar andere cloudplatformen.
Google wijst eerst en vooral naar een antitrustonderzoek dat betrekking heeft tot Microsoft Teams. Jarenlang bood het die software aan in een bundel met Microsoft 365-toepassingen. Inmiddels werd Teams over heel de wereld uit die bundel gehaald, omdat die aanpak als anticompetitief gezien wordt. De fabrikant uit Redmond stuurt gebruikers namelijk naar de eigen communicatietool, en belemmert zo de concurrentie van andere aanbieders. Volgens Google hanteert Microsoft nu eenzelfde strategie als het over cloud computing gaat.
Windows Server en Azure
Hoeksteen van die aanpak is Windows Server, dat een essentieel onderdeel uitmaakt van heel wat IT-omgevingen. Aanvankelijk werd die software aangeboden met een licentie om die op eender welke hardware te draaien. Met de opkomst van cloud computing werd het echter veel goedkoper om die hardware niet meer zelf in huis te halen, maar die simpelweg te huren bij een cloudaanbieder zoals Microsoft, Google of Amazon. Bedrijven konden Windows Server daardoor laten draaien in een datacenter van één van die aanbieders. Aanvankelijk lukte dat zonder al te veel problemen, maar een beleidswijziging uit 2019 strooit roet in het eten.
Azure, het cloudplatform van Microsoft, kreeg toen met meer concurrentie te maken. Microsoft voerde toen nieuwe licentievoorwaarden in. Wie Windows Server op Azure draaide ondervond daar niet veel van, maar bedrijven die de workload op Google Cloud of AWS draaiden, moesten tot vijf keer meer betalen.
1 miljard dollar per jaar
Google haalt een onderzoek van professor Frédéric Jenny aan, een Franse econoom die het OECD Competition Commitee voorzit, aan. Dat onderzoek toont aan dat er heel wat verborgen kosten aan Microsofts licentievoorwaarden hangen. Dat werkt vertragend voor de digitale transformatie, beperkt de groei van bedrijven en zorgt ervoor dat belastinggeld verspild wordt, aldus het onderzoek. De beperkende aanpak van Microsoft zou Europese bedrijven minstens 1 miljard dollar per jaar kosten.
Daarnaast wijst Google Cloud ook naar het CrowdStrike-incident van twee maanden geleden. Dat Microsoft klanten vastbindt aan Azure, zorgt ervoor dat één zo’n kritieke fout hele systemen kan platleggen.
Google wil dat Microsoft zich competitiever opstelt en toelaat om workloads te migreren zonder extra kosten. Het bedrijf stelt zichzelf als voorbeeld. Google Cloud maakt het mogelijk om workloads in meerdere clouds te draaien, en rekent ook geen toeslagen aan bij klanten die wensen te vertrekken. Een klacht bij de Europese Commissie moet ervoor zorgen dat Azure opener wordt, en vooral dat Microsoft geen grote toeslagen rekent om Windows Server te draaien in andere cloudomgevingen.