Taiwanese chipgigant TSMC zet in op meer chipfabrieken in Europa
De chipfabrikant zette in augustus officieel de eerste spadesteek in de grond voor een chipfabriek van 10 miljard euro in Dresden, Duitsland. Het is de eerste Europese fabriek van TSMC en ontvangt liefst de helft van het benodigde budget van de Duitse overheid, dankzij Europese steun uit de Chips Act.
De nieuwe vestiging zal halfgeleiders produceren voor de auto- en industriële sector. Het project wordt ondersteund door partners als NXP (Nederland) en de Duitse giganten Bosch en Infineon. “TSMC is begonnen met de bouw van de eerste fabriek in Dresden en is al aan het plannen voor de komende fabrieken, gericht op verschillende markten”, verklaarde Wu in een interview met Bloomberg TV.
Europese groeimarkt met potentieel voor AI
TSMC geeft nog geen details vrij over de locaties van eventuele nieuwe fabrieken. Of de uitbreiding verder op Duitse bodem zal plaatsvinden of naar andere EU-landen verplaatst, hangt volgens Wu af van de marktvraag. “Wanneer TSMC uitbreidt, zal onze overheid hen helpen met onderzoekssamenwerkingen voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën”, aldus de Taiwanese minister. In een officiële reactie aan Bloomberg bevestigde TSMC voorlopig geen nieuwe investeringen, maar dat hun focus ligt op lopende uitbreidingsprojecten.
Europa produceert momenteel zo’n 10 procent van de wereldwijde halfgeleiders, vooral met sterke posities in chips voor de auto- en industriële sectoren, mede dankzij gevestigde spelers als NXP, Infineon en STMicroelectronics. De Dresden-fabriek van TSMC moet Europa’s positie in die sectoren nog verder versterken, met een verwachte productie van 480.000 wafers per jaar tegen 2029.
Maar waar Europa achterblijft, is in de productie van geavanceerde chips die cruciaal zijn voor AI en High Performance Computing (HPC). Een mega-investering van 30 miljard euro van Intel voor een fabriek in Duitsland (waarvan de bouw in 2028 zou starten) was een belangrijke stap om deze kloof te dichten. TSMC’s potentiële uitbreiding biedt dus een hoopvolle toekomst voor Europa’s hightechindustrie.