TSMC gaat veel eerder 2nm-chips maken dan gedacht

TSMC
© iStock
TSMC start volgende week naar verluidt al met de testproductie van 2nm-chipsets. Apple zou wederom proberen de eerste batch van 2nm-wafers op te kopen.

Geschat wordt dat TSMC volgend jaar al de eerste 2nm-chipsets kan afleveren. Nog voordat het zover is, moet de Taiwanese fabrikant eerst flink wat testen doorlopen. Hiervoor begon TSMC in het tweede kwartaal met het installeren van de benodigde machines in zijn Baoshan-fabriek. De installatie hiervan lijkt al te zijn afgerond, meldt het Taiwanese ETNews, waardoor TSMC klaar is voor het draaien van een testproductie. Eerder werd nog verwacht dat de eerste 2nm-chips pas in het vierde kwartaal van de band zouden rollen.

Samen met de komst van het kleinere 2nm-productieproces, stapt TSMC ook over op het Gate-All-Around-productieproces (GAA). GAA moet ervoor zorgen dat de prestaties en efficiëntie van de chips nog verder worden geoptimaliseerd. Aansluitend komen de 2nm-chips van TSMC met de zogeheten BSPR-technologie, wat staat voor back-end power supply.

Yield is nog onzeker

Door vroeg te starten met de testproductie, hoopt TSMC op tijd zijn yields omhoog te krijgen. Een yield is het percentage van bruikbare chips op een wafer. Bij het 3nm-proces bleef dit percentage in eerste instantie steken op 50 procent. Kortom: de helft van alle chips was niet bruikbaar. Dit verhoogt de productiekosten én zorgt ervoor dat TSMC mogelijk onvoldoende chips aan zijn partners kan leveren.

De chipmaker heeft nog wel even de tijd om de yields omhoog te krijgen. Pas in 2025 start het Taiwanese bedrijf met de massaproductie van 2nm-chips. Die zullen in eerste instantie, als de eerdere berichten kloppen, allemaal bij Apple terechtkomen. Dat gebeurde eerder al met 3nm-wafers van TSMC: die zijn exclusief gebruikt voor Apples A17 Pro-chips en de M3-chipset. Pas later dit jaar zullen Qualcomm en MediaTek hun eerste 3nm-chips lanceren.

In de aankomende iPhones hoef je dus ook nog geen 2nm-chips te verwachten. Mogelijk gaat dit veranderen bij de iPhone 17-serie, die in de tweede helft van 2025 verschijnt.

99% van alle AI-chips

De komst van 2nm-chips is niet alleen interessant voor partijen als Apple. Ook bedrijven die aan de slag gaan met AI, azen op het efficiëntere procedé. Op grote schaal kan die toegenomen efficiëntie immers flink schelen op de energiekosten. Bovendien juicht TSMC de komst van AI zelf ook toe: de chipfabrikant zou intussen 99 procent van alle AI-chips wereldwijd fabriceren. Die chips komen dan onder meer terecht bij Microsoft en Google.

2nmaiapplechipsiphonemacbooktsmc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals