Nieuws

Apple krijgt in 2025 eerste 2nm-chips van TSMC

TSMC
© TSMC
Apple bracht de eerste telefoon met een 3 nm-chip op de markt. Ook in de toekomst blijven iPhones voorzien van gloednieuwe chips.

Apple is de grootste klant van TSMC, die op zijn beurt de grootste chipmaker ter wereld is. Daardoor weet de iPhone-fabrikant steevast aanspraak te maken op de nieuwste, snelste en meest geavanceerde chips. Dat begon in 2020, toen het bedrijf de eerste smartphone uitbracht met een 5nm-chip in. Vorig jaar maakte TSMC de 3nm-chips voor de iPhone 15 en aanverwanten. Ook volgend jaar krijgt Apple de nieuwste chips, en zou het bedrijf 2nm-chips in zijn apparatuur willen verwerken.

Daarmee worden telefoons steeds sneller en efficiënter. Bij de omslag van 5nm-chips naar 3nm-chips stegen de prestaties over de hele lijn. Bij eenzelfde energieverbruik zie je dan rekenwerk dat ongeveer 10% sneller is voor de CPU, met GPU-snelheden die 20% hoger liggen dan bij de oudere chips. Ook voor AI brengen nieuwe chips extra mogelijkheden: de Neural Engine op de A17 Pro is twee keer zo snel als die op een 5nm-chip. De chips zijn dus krachtiger, maar werken ook zuiniger: om eenzelfde hoeveelheid rekenwerk te verzetten heeft een 3nm-chip minder energie nodig.

Dat maakt 3nm-chips nog niet perfect: er is nog steeds verbetering mogelijk. Die zou in de tweede helft van 2025 aankomen in de vorm van de eerste 2nm-chips van TSMC. Apple heeft reeds plannen voor een chipset die op het 2nm-procedé gefabriceerd werd.

Tegen 2027 zou TSMC met de productie van 1,4nm-chips willen beginnen. Volgens MacRumors zou Apple de eerste chips al willen voorbestellen. Hetzelfde geldt voor 1nm-chips. Wanneer die in productie zouden kunnen gaan is nog niet geweten, maar ook daarvoor schuift Apple aan. Het mag dus duidelijk zijn: ook de komende jaren wil Apple zijn iPhones van de nieuwste chiptechnologie voorzien.

Uitgelicht artikel iPhone 15 Pro blauw Apple misschien toch niet de eerste met een 2nm-chip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business