Nieuws

Intel ziet boete van 1,06 miljard euro kwijtgescholden

Intel
© JHVEPhoto / iStock
Door het vonnis van het Europese Hof van Justitie bespaart Intel 1,06 miljard, al is de chipfabrikant niet helemaal onschuldig.

In 2009 werd Intel veroordeeld door een boete van 1,06 miljard euro. De chipfabrikant zou de concurrentiewetten overtreden hebben, door bijvoorbeeld prijsafspraken te maken met computerfabrikanten. Gingen zij ermee akkoord om enkel Intel-processors te gebruiken, dan konden zij een fikse korting krijgen.

Meteen na de veroordeling ging het bedrijf in beroep tegen die beslissing. Niet alleen de chipfabrikant, maar ook de EU-ombudsman was het niet helemaal eens met de manier waarop het proces gevoerd werd. Zo werd niet onderzocht wat het precieze effect van die kortingen juist was, waardoor niet bewezen kan worden dat Intel er daadwerkelijk voordeel uit haalde. Bovendien werd niet alle informatie uitgelicht. De Europese Commissie had gesprekken met Dell, waarbij een topman meende dat de x86-chips van Intel de voorkeur kreeg omwille van technische redenen. Daarbij noemde hij het aanbod van AMD in die periode “vrij pover”. Die informatie haalde het echter niet tot in de rechtzaal.

De chips van Intel waren volgens de Dell-topman dus beter dan die van AMD, waardoor fabrikanten liever met één fabrikant in zee gingen. Al lijkt dat in de praktijk ook wel mee te vallen. Tijdens de periode die in de rechtszaak besproken werd, haalde AMD een groter marktaandeel dan Intel. Ook dat is een van de redenen waarom de chipmaker vroeg om de boete te schrappen.

Naakte beperkingen wel bestraft

Zo geschiedde dan ook in 2022, na een eerste beroepszaak. Meteen ging de Europese Commissie zelf opnieuw in beroep, waardoor de zaak bij het Europees Hof van Justitie kwam te liggen. De hoogste rechtbank van de EU beslist nu dat het bedrijf de boete niet moet betalen. Toch wordt Intel niet over de hele lijn vrijgesproken. In september vorig jaar kreeg de chipmaker een nieuwe boete opgelegd van 376 miljoen euro. Dat gebeurde vanwege de “naakte beperkingen” die Intel aan fabrikanten stelde. Concreet betaalde de chipmaker fabrikanten zoals HP, Acer en Lenovo om de lancering van producten met AMD-chips uit te stellen. Daarvoor moet Intel nog steeds een flink bedrag ophoesten.

antitrustboetebusinessintel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600