Huawei aast op TSMC-ingenieurs en biedt 3x meer loon
Huawei mag sinds 2019 geen chips meer maken voor apparatuur die voor Amerika bedoeld is. Omgekeerd mogen bedrijven die Amerikaanse technologieën gebruiken ook geen chips meer maken voor Huawei. Sinds 2020 is de fabrikant daardoor volledig op zichzelf toegewezen als het om chips gaat. Om daar iets aan te doen, wil het ingenieurs van TSMC aanwerven.
Volgens de Franse krant Le Monde probeert Huawei op regelmatige basis personeel van TSMC aan te werven. Gemiddeld elke drie maanden zouden ingenieurs van TSMC benaderd worden door het Chinese bedrijf. De e-mails zijn niet rechtstreeks van Huawei afkomstig, maar komen van een recruitmentbureau dat erdoor ingehuurd werd. Uit de e-mails blijkt dat Huawei er flink wat voor over heeft om TSMC-ingenieurs aan te werven. Ze krijgen namelijk allemaal driemaal het salaris aangeboden dat ze bij TSMC krijgen. Hun profiel is dan ook perfect voor de job en hun ervaring is exact wat Huawei zoekt, aldus het e-mailbericht.
TSMC en Huawei
TSMC werd eerder deze maand al op het matje geroepen door de Amerikaanse overheid omdat het bedrijf na 2020 met Huawei zou hebben samengewerkt. Het Taiwanese bedrijf ontkende, maar meldde daarna dat ze hun technologie herkenden in een AI-chip van de Chinese fabrikant. Die chip, de Ascend 910B, zou de sterkste AI-chip van Chinese makelij zijn, maar bevat dus een illegaal verkregen subchip van TSMC.
De ingenieurs van TSMC antwoorden niet op de e-mails. Gezien de sancties die Huawei treffen, lijkt het geen al te beste carrièremove om de overstap te maken. Moesten ze ontslagen worden door de Chinese fabrikant, dan zouden ze nadien niet meer bij de Taiwanese chipmaker terecht kunnen.
3nm-chips
Het wordt steeds duidelijker dat Huawei te lijden heeft onder de Amerikaanse sancties. Het meest moderne dat het bedrijf momenteel kan maken zijn chips op het 7nm-procedé. TSMC en Samsung produceren echter al chips op het 3nm-procedé. Die chips zouden zeer interessant zijn voor de mobiele telefoons van het merk: hoe kleiner het procedé, hoe energiezuiniger een chip namelijk is. De batterij van toestellen zou dan langer kunnen meegaan terwijl de toestellen ook nog eens performanter worden.
Bij Huawei krijgen ze het echter niet zomaar voor elkaar om chips op zo’n kleine procesnodes te bakken. Dat hopen ze op te lossen door de juiste kennis via TSMC binnen te halen. Of het bedrijf ook aanklopt bij andere chipfabrikanten is niet geweten.