Samsung veegt geruchten over 3nm-problemen van tafel

Samsung Foundry chips AI
© Samsung
Samsung claimt dat er niets aan de hand is en dat de ontwikkeling en productie van 3nm-chips “verloopt zoals gepland”.

De Koreaanse chipmaker schrijft dat het 3nm-productieproces “stabiele prestaties en yields” biedt. Dit staat in contrast met eerdere geruchten over Samsungs tegenvallende productie van 3nm-chips. Volgens die geruchten kwam het rendement in het eerste kwartaal uit op enkele procenten. Gedurende het tweede kwartaal is de yield echter fors toegenomen, tot ongeveer 20%. Er zijn echter verdere optimalisaties nodig om de massaproductie te starten; de yield moet dan rond de 60% liggen. Tijdens het jaarlijkse Samsung Foundry Forum benadrukt de fabrikant deze week dat de 3nm-ontwikkeling “loopt zoals gepland“.

Net als de eerste generatie 3nm-chips van Samsung, maakt de tweede generatie van dit procedé gebruik van de GAA-productietechniek. De geavanceerde productietechniek is een stuk efficiënter en zuiniger dan de traditionele en gevestigde FinFET-techniek. De stap naar GAA maakt het echter ook iets lastiger om de chips te fabriceren. Dat lijkt bij Samsung ook te zorgen voor opstartproblemen.

Verwacht wordt dat Samsung komend jaar zijn eerste grote batches met 3nm-chips verkoopt, vermoedelijk aan een interne klant, in de vorm van Samsungs Exynos-afdeling, die het procedé wil inzetten voor de Exynos 2500. Eerdere geruchten haalden echter aan dat de komst van de Exynos-chipset nog erg onzeker is – Samsung zou om die reden ook MediaTek-chips voor zijn Galaxy S25 overwegen.

Strijd om 2nm-orders

Terwijl Samsung volop bezig is met zijn 3nm-chipsets, woedt op de achtergrond al de strijd om als eerste fabrikant 2nm-wafers te fabriceren. TSMC verwacht in 2025 de massaproductie op te starten, en ook bij Samsung wordt volop gewerkt aan het 2nm-procedé. Dat moet ook in 2025 gereed zijn. De Japanse AI-startup IoT Preferred Networks (PFN) zou de eerste klant zijn voor deze chips.

3nmbusinesssamsungsamsung foundrytsmc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals