Motorola-telefoons worden mogelijk verbannen uit de VS
Smartphonefabrikanten en patenthouders zoals Ericsson staan geregeld lijnrecht tegenover elkaar. Wat de gevolgen hiervan kunnen zijn, werd onder meer duidelijk bij het patentgeschil tussen Nokia en de eigenaar van OnePlus en OPPO. De laatstgenoemde partij vond dat de royalty’s die Nokia voor zijn 5G-patenten vroeg “buitensporig hoog” waren, waardoor het nooit tot een patentdeal kwam. Nokia dwong uiteindelijk via de rechter een verkoopverbod af in diverse EU-landen, voordat er dit voorjaar alsnog een schikking volgde. Datzelfde dreigt nu te gebeuren in de zaak tussen telecomgigant Ericsson en Lenovo-dochter Motorola.
De Amerikaanse International Trade Commission (ITC) is namelijk van mening dat de Lenovo-dochter de patenten van het Zweedse Ericsson schendt. Tenzij Ericsson en Motorola alsnog tot een licentiedeal komen of de ITC van mening verandert, mag Motorola binnenkort geen smartphones meer verkopen in de VS.
Volgens de ITC geldt de schending voor smartphones in de Moto G-, Edge- en Razr-lijnen en betreft het een 5G-patent van Ericsson. Vermoedelijk gaat het om een zogeheten ‘essentieel 5G-patent’, wat betekent dat de technologie nodig is om 5G-verbindingen mogelijk te maken. Ericsson is wereldwijd een van de grootste 5G-patenthouders.
Een definitieve uitspraak van de ITC wordt naar verwachting pas in april gedaan. Lenovo en Ericsson hebben dus nog enkele maanden de tijd om een licentiedeal te sluiten. Slagen de partijen daar niet in, dan volgt er een handelsverbod en moet Motorola zijn biezen pakken. De impact hiervan loopt tot in de miljarden dollars. De afgelopen jaren heeft Motorola zijn marktaandeel in de VS gestaag zien groeien, tot wel 14% in het derde kwartaal van 2024.
Patentgeschil buiten de VS
Niet alleen in de VS dreigt een handelsverbod; ook daarbuiten heeft Ericsson Motorola en Lenovo voor de rechter gedaagd. In Brazilië en Colombia leidde dit al tot een handelsverbod, terwijl er nog zaken lopen in andere Zuid-Amerikaanse landen, het Verenigd Koninkrijk en de Amerikaanse staat North Carolina. Of Ericsson de smartphonegigant later ook in de EU voor de rechter wil dagen, is nog niet bekend.