Nieuws

Zoekmachine met ChatGPT nu voor iedereen beschikbaar

Gemini app Google
© iStock / Kenneth Cheung
Vanop het web, maar ook vanuit de desktop-apps en met de mobiele toepassingen kan je nu opzoekingen doen met hulp van ChatGPT.

Heb je een prangende vraag waarop je via Google geen antwoord vindt? Dan kunnen AI-chatbots zoals ChatGPT het antwoord voor jou zoeken. Het enige nadeel is dat je dan niet weet waar de informatie precies vandaan komt. Het AI-model haalt wel enkele bronnen aan, maar in veel gevallen is er meer informatie te vinden dan de chatbot in het antwoord verwerkt. Voor wie gerust een handje AI-hulp kan gebruiken, maar de teugels niet volledig uit handen wil geven, zijn er AI-gestuurde zoekmachines zoals die van OpenAI. Het bedrijf maakt die nu gratis voor alle gebruikers, ook als zij geen abonnement op de dienst hebben.

OpenAI kondigt aan dat alle ChatGPT-gebruikers met een account nu gebruik kunnen maken van de zoektool. Daarvoor hoeven ze enkel ingelogd te zijn. Een ChatGPT Plus-abonnement is dan ook niet vereist. Om de tool te gebruiken, hoef je alleen maar naar de interface van ChatGPT te gaan. Onderaan het tekstvenster staat nu een nieuwe knop die wat op een wereldbol lijkt. Door erop te klikken, geef je ChatGPT de instructie dat je een opzoeking op internet wil doen. De chattool kan bovendien zelf beslissen wanneer een zoekopdracht nodig is. Als dat het geval is, kan ChatGPT ook zelf de opzoekfunctie activeren.

Recente informatie, overal bereikbaar

De zoekfunctie is op meerdere manieren bereikbaar. Via chatgpt.com en de apps voor desktop en mobiele apparaten kan je er meteen mee aan de slag. OpenAI werkt bovendien samen met een aantal nieuws- en dataproviders, die ervoor zorgen dat de tool altijd toegang heeft tot actuele informatie. Daardoor kan ChatGPT je vraag altijd juist beantwoorden, ook als die over de laatste sportuitslagen of over het weer van morgen gaat.

De zoekmachine van OpenAI is een duidelijke concurrent voor Google. Daar integreerden ze ook AI in de zoekresultaten, door ‘AI Overviews’ te laten samenvatten wat er in de zoekresultaten staat. Ook Reddit komt nu met een soort van AI-zoekmachine, die je vragen helpt beantwoorden met informatie vanop het sociale medium. Of OpenAI echt furore kan maken op de zoekmachinemarkt moet voorlopig wel nog blijken. Google heeft, volgens cijfers van Statcounter, bijna 90% van de markt in handen. Opvolgers zijn namen als Bing, Yahoo!, Yandex en Baidu, die een minuscuul deel van de zoekmarkt vertegenwoordigen. Andere AI-zoekmachines, zoals Perplexity, wisten de almacht van Google nog niet te verstoren. De grote vraag is natuurlijk of dat voor de zoekmachine van OpenAI anders zal zijn.

Uitgelicht artikel SearchGPT OpenAI lanceert SearchGPT: Google-concurrent met GPT in
ChatGPTgooglezoekmachine

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken