Instantbetalingen voortaan gratis bij alle Belgische banken
Sinds 2019 bieden verschillende Europese banken de mogelijkheid om instantbetalingen uit te voeren. Deze betalingen, die via het Europese SEPA-systeem verlopen, worden onmiddellijk verwerkt door zowel de bank van de afzender als die van de ontvanger. Hierdoor staat het bedrag binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger, ongeacht of het een werkdag, weekend of feestdag betreft.
In België raken instantbetalingen steeds meer ingeburgerd. Vrijwel alle Belgische banken bieden inmiddels de optie voor dergelijke ‘onmiddellijke’ betalingen aan. In sommige gevallen was deze optie gratis, terwijl andere banken hiervoor een kleine vergoeding vroegen. Zo moesten klanten bij staatsbank Belfius in het Pulse-pakket betalen voor het gebruik van instantbetalingen. Volgens bankenfederatie Febelfin is daar inmiddels verandering in gekomen.
Vanaf nu zijn instantbetalingen namelijk gratis bij alle Belgische banken. Dat deze betalingen voortaan gratis zijn, betekent echter niet dat dit bij elke bank de standaardoptie is. Reguliere betalingen blijven ook bestaan. Het is daarom raadzaam om bij jouw bank na te gaan of instantbetalingen als optie beschikbaar zijn. Bij Belfius kun je deze optie in ieder geval voortaan kosteloos inschakelen.
Europese wetgeving
Met de gratis instantbetalingen lopen Belgische banken vooruit op Europese wetgeving die snelle betalingen binnen de EU verplicht stelt. Deze wetgeving, goedgekeurd door het Europees Parlement in februari 2024, verplicht banken in de EU om gratis instantbetalingen aan te bieden.
Banken krijgen enige tijd om zich aan deze regels aan te passen. Volgens de richtlijnen moeten alle Europese banken vanaf nu instantbetalingen kunnen ontvangen. Vanaf oktober moeten zij ook de mogelijkheid bieden om dergelijke SEPA-betalingen te verzenden.
Toegenomen populariteit
Volgens Febelfin neemt het gebruik van instantbetalingen snel toe. In 2024 ging het om 197,8 miljoen onmiddellijke betalingen, een stijging van 15% ten opzichte van 2023. Hiermee maken deze betalingen 22% van alle onlinebetalingen uit. Nu de kosten zijn weggevallen, verwacht men dat het gebruik alleen maar verder zal toenemen.