Nieuws

Europa komt met kader voor Wallet-app met rijbewijs en paspoort

Europa rijbewijs digitaal
© iStock / rarrarorro
Anno 2023 moet je nog steeds een papieren rijbewijs en paspoort meesleuren. Dat verandert, als het aan de EU ligt, binnenkort.

Anno 2023 zijn er verschillende manieren om jezelf te identificeren. Een app als itsme maakt het mogelijk om bij diensten van je eigen overheid in te loggen. In het buitenland, of wanneer een app als Facebook, Poppy of Uber je vraagt om je rijbewijs, paspoort of identiteitskaart, kan je alleen maar een foto nemen en die doorsturen. Een Europees kader zorgt er binnenkort voor dat je die gegevens makkelijk digitaal kan doorsturen.

Woensdag bereikten de Europese Commissie en het Europees Parlement, in samenspraak met verschillende ministers van EU-lidstaten, een akkoord over hoe zo’n dienst eruit moet zien. Europa ziet een soort van Wallet-app voor zich, waar je belangrijke documenten zoals je rijbewijs in kan bewaren. Er komt echter geen overkoepelende Europese app: de lidstaten moeten die zelf ontwikkelen, op basis van richtlijnen die de EU uitschrijft.

Vrijwillig voor burgers

Voor burgers blijven die Wallet-apps vrijwillig: je bent dus niet verplicht om je rijbewijs en paspoort op te laden in zo’n app. Voor de grote onlineplatforms, die in de DSA benoemd werden, wordt het wel verplicht om gegevens uit de app te accepteren als identificatiesysteem. Met andere woorden: grote onlineplatforms zoals die van Meta en Amazon mogen deze identificatiemethode niet weigeren. Op die manier wordt meteen gezorgd dat EU-burgers ergens terecht kunnen met hun digitale documenten.

Met je digitale documenten zal je ook bij banken in de EU terecht kunnen. Met de ID-diensten zal het namelijk mogelijk worden om bankrekeningen te openen en betalingen uit te voeren. De documenten die je in de stopt, zijn bovendien geldig over de hele EU. Of je nu een Nederlandse, Belgische of zelfs Bulgaarse app gebruikt: je documenten zullen overal geldig zijn. Dat zit meteen in de regels voor de digitale identificatieplatformen ingebakken.

Nog 2,5 jaar op papier

Momenteel zijn er echter nog geen digitale identificatieplatformen. Sommige lidstaten werken al aan zo’n app, maar die hoeft nog niet klaar te zijn. Pas twee jaar nadat de regels ingaan, zijn lidstaten verplicht om hun burgers zo’n applicatie aan te bieden. Aangezien het wettelijk kader voor de identificatieapps nog formeel goedgekeurd moet worden, kijken we naar een tijdlijn van ongeveer 2,5 jaar. Pas dan zal je digitale identiteit over de hele EU geldig zijn. Met andere woorden: laat dat rijbewijs nog maar even in de portefeuille zitten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business