Apple aangeklaagd voor PFAS in Watch-bandjes
![Apple Watch Series 9](https://cdn.techpulse.be/2023/05/Apple-Watch-Series-9-1280x853.jpg.webp)
In Californië wordt Apple aangeklaagd. De reden? In heel wat Apple Watch-bandjes zouden schadelijke poly- en perfluoralkylstoffen zitten, stoffen die beter bekend zijn onder de afkorting PFAS. Het standaard sportbandje, maar ook het oceaanbandje en het Nike-sportbandje zouden schadelijke stoffen bevatten.
Forever chemicals
PFAS worden ‘forever chemicals’ genoemd omdat de verbindingen bijna niet vergaan. Het duurt tientallen jaren voordat PFAS uit de natuur verdwijnen. De chemische stoffen worden in een breed scala aan toepassingen gebruikt: in antikleefpannen, kleding en schoonmaakproducten kunnen ze zomaar voorkomen. De stoffen worden in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker, leverschade, schildklierziekte, obesitas en vruchtbaarheidsproblemen. In totaal zijn er meer dan 6000 verschillende chemische stoffen die onder de PFAS-noemer behoren en allemaal hebben ze twee dingen gemeen: ze zijn schadelijk voor je gezondheid en breken niet vanzelf af, waardoor ze de natuur voor lange tijd kunnen verontreinigen.
Apple zegt dat de bandjes voor de Apple Watch gemaakt zijn uit fluorelastomeer. Volgens de aanklagers zit er aan die elastomeer een PFAS-geurtje: sommige van de 6000 schadelijke PFAS-stoffen zouden voorkomen in de horlogebandjes. Dat kan problematisch zijn, vooral omdat de bandjes continu contact maken met de huid. Daarnaast worden de toestellen ook gedragen tijdens het sporten en dus: tijdens het zweten. Dat kan ervoor zorgen dat de schadelijke stof sneller en veelvuldiger in de bloedsomloop terechtkomt.
Franse studie
De aanklacht bouwt voort op een studie die eind vorig jaar verscheen. Daarin gingen wetenschappers van de Universiteit van Notre Dame aan de slag met 22 verschillende horlogebandjes. De onderzoekers merken op dat fluorelastomeer een populaire stof is om de bandjes mee te maken: de stof kan tegen zweet, huidoliën en verzorgingsproducten die op je huid zitten. In het onderzoek merkten de onderzoekers een hoge concentratie van één bepaalde PFAS-stof: perfluoroctaanzuur of PFHxA.
Die stof vonden de onderzoekers in meerdere horlogebandjes. Of die van Apple er ook bij zaten, dat meldden de onderzoekers niet in de publicatie. Ook bandjes van Fitbit, Google Pixel-horloges en Samsung Watches werden getest. Duidelijk is dat de schadelijke stof in heel wat bandjes teruggevonden werd, maar het is dus niet duidelijk om welke bandjes dat precies gaat. Of de drie bandjes waarvoor Apple nu aangeklaagd wordt de stof bevatten, is dus niet zeker.