Meta wil kinderen pedofielen helpen spotten

Het programma, dat volledig door Meta werd gefinancierd, is gratis toegankelijk voor scholen, ouders en andere organisaties. Het curriculum bevat lesplannen, interactieve activiteiten en video’s die jongeren helpen om veilig om te gaan met de online- en offlinewereld. Het werd ontwikkeld in samenwerking met experts van organisaties als het National Center for Missing & Exploited Children, het Department of Homeland Security, Purdue University en Thorn, een organisatie die zich richt op de bestrijding van online uitbuiting. Dat weet The Verge.
Kindveiligheid hoog op de agenda
Meta’s initiatief komt op een moment dat kindveiligheid steeds meer op de agenda staat van wetgevers. Vorig jaar nam Instagram maatregelen om tieners automatisch in privé-instellingen te plaatsen en begon het naaktbeelden die naar minderjarigen verstuurd werden te blurren. Ook werd er hard gewerkt om sextortie, een vorm van online afpersing, tegen te gaan, bijvoorbeeld door het maken van screenshots van verdwijnende foto’s in privé-chats te blokkeren.
Intussen wordt er in de Verenigde Staten gewerkt aan wetsvoorstellen zoals de Kids Online Safety Act en COPPA 2.0 die door de Senaat moeten, en wordt er zelfs geprobeerd om kinderen onder de 13 jaar helemaal van sociale media af te houden met de Kids Off Social Media Act. Verschillende staten hebben eigen regels aangenomen, maar die worden vaak nog juridisch aangevochten.
Navolging in de EU?
Childhelp zou in Europa zeker navolging kunnen krijgen, zeker gezien de groeiende bezorgdheid over de veiligheid van kinderen op het internet. Wat de wetgeving in de EU betreft, zijn er al enkele belangrijke stappen gezet. Zo heeft de Europese Unie de afgelopen jaren steeds strengere regels ingevoerd om de online veiligheid van minderjarigen te waarborgen. Denk aan de Digital Services Act (DSA) en de Digital Markets Act (DMA), die platformen verantwoordelijk kan houden voor het beschermen van kwetsbare internetgebruikers, zoals kinderen.
Er zijn ook specifieke initiatieven binnen de EU die gericht zijn op het bevorderen van kindveiligheid op internet, zoals het European Strategy for a Better Internet for Children (BIK+), waarmee de EU probeert de online-ervaring voor kinderen veiliger te maken.