iPad 11 stilletjes uitgebracht zonder Apple Intelligence

De vorige instap-iPad (iPad 10) met A13 Bionic-chipset was het laatste apparaat in Apples mobiele ecosysteem zonder Apple Intelligence. Er werd gehoopt dat Apple zijn goedkoopste iPad zou upgraden naar de A18-chip voor AI-functionaliteiten, maar dat is niet gebeurd. De nieuwe instap-iPad die Apple vandaag op de markt heeft gebracht, moet het zonder Apple Intelligence stellen.
Nieuwe chip, meer opslag
De tablet krijgt eigenlijk maar twee upgrades: meer opslagcapaciteit en een nieuwe chip. Standaard beschikt de instap-iPad nu over 128 GB opslag, tegenover 64 GB eerder. Daarnaast is het apparaat verkrijgbaar met 256 GB en 512 GB opslagcapaciteit.
Onderhuids is er ook een nieuwe chipset: de A16 Bionic vervangt de verouderde A13. Hoewel deze chip mogelijk wat ouder aanvoelt, werd hij nog gebruikt in de iPhone 15 en 15 Plus, en daarvoor in de iPhone 14 Pro en Pro Max. Sindsdien heeft Apple de A17 Pro- en A18-chipsets geïntroduceerd, die wél geschikt zijn voor Apple Intelligence. Die functionaliteit ontbreekt voorlopig op de instap-iPad.
Opvallend is dat het hier een ‘uitgeklede’ versie van de A16 Bionic betreft. In de iPhone 15 en iPhone 14 Pro had de chip nog zes CPU- en vijf GPU-kernen, terwijl de iPad 11 er respectievelijk vijf en vier heeft. Dit betekent een lichte inlevering op prestaties, al zal dat voor veel gebruikers van de goedkoopste iPad geen groot probleem zijn. Voor webbrowsen, e-mailen en het spelen van minder grafisch intensieve games is de A16 nog altijd krachtig genoeg.
Gebrek aan Apple Intelligence
Het ontbreken van Apple Intelligence is op z’n minst opvallend. De iPad mini 7, die in oktober verscheen, beschikt wél over Apple Intelligence dankzij de A17 Pro-chipset. Waarom Apple die chip niet in de nieuwe instap-iPad gebruikt, blijft speculeren.
Kosten spelen mogelijk een belangrijke rol. Chips zoals de A17 Pro zijn duurder om te produceren dan de oudere A16 Bionic. Daarnaast brengt het draaiende houden van Apple Intelligence kosten met zich mee. Hoewel een deel van de AI offline werkt, vereist bepaalde functionaliteit toegang tot Apples eigen AI-servers. Op een tablet van 400 euro is het lastiger om die kosten terug te verdienen dan bij iPhones van 900 tot 1.700 euro.
Prijzen blijven gelijk
Ondanks de nieuwe chipset en verdubbeling van de opslagcapaciteit blijven de prijzen van de instap-iPad ongewijzigd. De basisversie (128 GB met wifi) kost 409 euro, terwijl het model met LTE-ondersteuning start bij 579 euro. In beide gevallen kun je kiezen uit vier kleuren: blauw, roze, geel en zilver.
Apple laat je de iPad (2025) vanaf 4 maart pre-orderen. De levering start op 12 maart.