Nieuws

Apples nieuwe iPad Pro M2 en iPad 2022 slaan gat in je portemonnee

Apple iPad 2022 10e generatie
Apples iPad 2022 en iPad Pro M2 zijn de duurste nieuwe iPads die Apple tot op heden uitbracht. De tablets zijn vanaf 26 oktober in België verkrijgbaar.

Apple heeft dinsdagavond de nieuwe iPad 2022 aangekondigd. Het is de grootste update van Apples ‘basismodel’ iPad in jaren. Opvallend is met name dat de fysieke thuisknop is verwijderd in ruil voor compactere schermranden. Die zijn vergeleken met het voorgaande model namelijk veel dunner en liggen meer in lijn met andere iPad-modellen. Mede dankzij de kleinere bezels is het formaat van de tablet afgenomen, terwijl het scherm in diagonaal groeide van 10,2 naar 10,9 inch. Zoals we gewoon zijn van Apple betreft het een Liquid Retina-scherm, met een Full HD+ resolutie.

Nieuwe iPad als laptopvervanger?

Voor de aandrijving van de iPad 2022 maakt Apple gebruik van de -inmiddels verouderde- Bionic A14 chipset. De chipset werd voor het eerst gebruikt in de iPhone 12 serie. Ondanks zijn leeftijd moet het nieuwe chipontwerp ervoor zorgen dat de iPad 2022 ‘driemaal sneller is dan oudere iPad-modellen’, aldus Apple. Wat ons opvalt is dat Apple voor de opslagconfiguraties vasthoudt aan een basismodel met 64 GB. In een wereld waar zelfs goedkope telefoons 128 GB opslag bevatten, is dat niet meer te verdedigen.

Kleuren iPad 2022
De verschillende kleuren van de nieuwe iPad, beeld: Apple

Des te meer omdat Apple hoopt zijn nieuwe iPads te kunnen neerzetten als laptopvervangers. Deze strategie herkennen we onder meer aan de camera op de verticale zijde van de tablet, waarmee de camera je in breedbeeld toont zodra hij in een toetsenbordcase zit, zoals de Magic Keyboard Folio. Wat de selfiecamera zelf betreft, gaat het om een 12 Mp sensor met een maximale beeldhoek van 122 graden. Achter op de tablet vind je eveneens een 12 Mp sensor die 4K video kan schieten.

Wat ons zeker kan bekoren aan de nieuwe iPad is de overstap naar usb-c. Daarmee heeft Apple de laatste nieuwe tablet in zijn assortiment overgeheveld naar de nieuwe datapoort. Ook zien we op het 2022 model direct ondersteuning voor WiFi 6 en 5G. Dat laatste geldt wel alleen als het model met een simkaartslot wordt aangeschaft.

iPad Pro met M2-chip

Buiten het nieuwe basismodel van de iPad-reeks, heeft Apple ook de iPad Pro-modellen van binnen aangepakt. De belangrijkste vernieuwing vinden we bij de M2-chip die de tablet aandrijft. Net als de voorgaande generaties is de tablet in 11 en 12,9 inch varianten beschikbaar. Apple zou de schermen op beide modellen hebben geüpgraded. Dit moet betere zwartwaarden opleveren, naast dat je met deze panelen een variabele beeldverversing krijgt tot 120 Hz met Apples ProMotion-functie.

Apple iPad Pro met M2 chip

Afsluitend bieden de tablets voortaan ondersteuning voor WiFi 6E en Bluetooth 5.3. Uiteraard kan je de tablets ook aanschaffen als 5G-modellen; ze ontvingen daar eerder al ondersteuning voor.

Prijzen schieten de lucht in

Apple heeft flink aan de weg getimmerd met het basismodel van de iPad. Dit gaat wel ten koste van de toegankelijke adviesprijs van de voorgaande generaties. Hieronder vind je van de iPad 2022 en de iPad Pro de verschillende beschikbare configuraties. Beide iPad-modellen worden vanaf 26 oktober geleverd.

Prijzen iPad 2022

  • 64 GB (WiFi): 589 euro
  • 256 GB (WiFi): 789 euro
  • 64 GB (WiFi + 5G): 789 euro
  • 256 GB (WiFi + 5G): 989 euro

Prijzen iPad Pro M2

Prijzen van de iPad Pro beginnen bij 1.069 euro voor het 11 inch model en 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Het 12,9 inch model kost minimaal 1.469 euro met dezelfde configuratie. Gebruikers kunnen verder nog kiezen voor meer opslag- (tot 2 TB) en werkgeheugen (tot 16 GB).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business