Nieuws

Glasvezelambities Telenet en Proximus lopen vertraging op

Proximus
© iStock / Thierry Hebbelinck
Proximus en Telenet willen samenwerken bij de aanleg van glasvezelnetwerken, maar het is de vraag óf en wanneer die samenwerking mag doorgaan. Het is wachten op goedkeuring van alle betrokken toezichthouders.

Vorige zomer tekenden Proximus en Telenet-dochter Wyre een Memorandum of Understanding voor een gezamenlijke Vlaamse glasvezelaanleg. Daarmee snijden ze in de eerste plaats flink in de kosten, ze kunnen die immers delen. Bovendien scheelt het overlast voor bewoners, omdat de straat maar één keer open hoeft, in plaats van meerdere keren voor verschillende telecomproviders.

Na de aanleg mogen beide partijen gebruikmaken van elkaars netwerk. In totaal willen ze glasvezel aanleggen bij 2,7 miljoen huishoudens. In een deel van de gevallen gaat het om Fiber-to-the-Home (FttH), waarbij de glasvezel tot in de woning wordt doorgetrokken. Dat gebeurt alleen in dichtbevolkte gebieden. In dunbevolkte regio’s ligt de focus op een hybride netwerk (HFC): glasvezel loopt dan tot aan de wijkcentrale, waarna het internet via coaxkabels de huizen bereikt.

Overgeleverd aan toezichthouders

Het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT) bepaalde in 2023 dat providers mogen samenwerken bij de aanleg van glasvezel. Daarvoor gelden echter wel bepaalde voorwaarden. Zo moet het netwerk ook toegankelijk zijn voor concurrenten van Proximus en Telenet. Bronnen melden aan De Tijd dat het proces “veel tijd vraagt” en dat er “veel stakeholders” betrokken zijn, waardoor het dossier meer tijd in beslag neemt.

Voorlopig wachten de partijen op goedkeuring van de toezichthouders, waaronder de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) en het BIPT. Zodra die goedkeuring is verleend, volgen er nog twee aanvullende stappen: een marktbevraging en een analyse door het BIPT. Pas als deze stappen zijn doorlopen, mogen Proximus en Wyre samen glasvezel aanleggen.

Glasvezeluitrol dendert voort

Hoewel Proximus en Telenet (via Wyre) gezamenlijk glasvezel willen aanleggen, staan hun individuele plannen daar niet stil. Beide richten zich voorlopig vooral op grote steden, waardoor bewoners van dunbevolkte gebieden voorlopig aan het kortste eind trekken.

Met de alliantie willen de bedrijven juist landelijke gebieden upgraden naar glasvezel. Zo’n netwerk individueel aanleggen kan fors in de papieren lopen, maar door samen te werken en elkaars netwerk open te stellen, kan de aanleg alsnog lonen. De tijd zal moeten uitwijzen of de intentieverklaring uit 2024 daadwerkelijk tot uitvoering komt.

Uitgelicht artikel Digi Proximus uit kritiek op ‘ongelijke’ fiberuitrol DIGI
businessmobielproximustelecomtelenetwyre

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Lezersaanbod: hoge korting, beperkte voorraad

Lezersaanbod: hoge korting, beperkte voorraad

Bekijk aanbieding