Nieuws

Phubbing en wat het doet met relaties

Beeld het je even in. Je plant een gezellig avondje uit met je vriend of vriendin, en plots hebben ze meer aandacht voor wat er zich op Instagram of WhatsApp afspeelt. Het fenomeen heeft nu ook een naam en heet ‘phubbing’. En maar ruim zes op de tien Belgen stoort er zich aan.

Etymologie

Phubbing. Misschien ken je het woord zelf niet, maar je hebt ongetwijfeld al kennis gemaakt met het fenomeen. Phubbing is een samentrekking van het Engelse phone en snubbing, wat zoveel betekent als ‘negeren’. Kort gezegd betekent phubbing dus iemand negeren omdat je liever met je smartphone bezig bent.  

Kort gezegd betekent phubbing dus iemand negeren omdat je liever met je smartphone bezig bent.  

Spelbreker binnen relaties

Relatietherapeute Rika Ponnet merkt in het Nieuwsblad op dat smartphonegedrag steeds vaker opduikt in discussies binnen een relatie. “Je lichaam is er, maar met je hoofd zit je elders. Als we vroeger wilden vluchten als het thuis wat minder ging, dan gingen we even fietsen of in de moestuin tussen de wortels wroeten. Nu is onze smartphone onze vluchtroute. Maar het geeft een andere dimensie, want het stelt ons in staat met andere mensen bezig te zijn. Dat ervaren mensen als ondermijnend in hun relatie.” 

Volgens Ponnet zouden vrouwen zich vaker ergeren aan het fenomeen dan mannen. “Vrouwen ­investeren ­gemiddeld genomen het meeste tijd en emotie in een relatie. Daardoor zijn ze er bewuster mee bezig”, zegt Ponnet. Als ze zich ergeren aan het voortdurende checken, dan is dat niet uit jaloezie. “Vrouwen ervaren het wel als een bedreiging voor de kwaliteit van de relatie.”, stelt Ponnet in het Nieuwsblad.  

Opvallend genoeg storen vrienden zich nog vaker aan het fenomeen dan partners.

Opvallend genoeg storen vrienden zich nog vaker aan het fenomeen dan partners. Zo zou volgens een enquête van onderzoeksbureau Indiville maar liefst 71 procent van de Belgen het als storend ervaren wanneer zijn of haar beste vriend of vriendin tijdens een uitje meer aandacht schenkt aan de smartphone.  

Dat is misschien ook wel ergens logisch. Onze partner zien we doorgaans elke dag, maar van een vriend of vriendin die je al een tijdje niet meer hebt gezien, verwacht je wel dat ze meer ‘in the moment’ zijn.  

Hoofd in de wolken

Toch zou het bij relaties vaak aanleiding geven tot hoog oplopende ruzies en minder emotionele geborgenheid. In sommige gevallen is ‘phubben’ zelfs relatiebedreigend. Zo staat op Hufington Post een verhaal te lezen van de Amerikaanse relatietherapeute Christine Wilke. Zij had ooit een patiënte bij haar op de bank gekregen die tijdens een date night zich zo was verloren in haar smartphone dat ze niet besefte dat haar vriend ondertussen was rechtgestaan, de rekening betaald had en aanstalten maakte om te vertrekken.  

Het bovenstaande voorbeeld is uiteraard extreem, maar toch valt de impact van smartphones en FOMO (the fear of missing out) niet te onderschatten in relaties. Het is echter niet het enige voorbeeld dat Wilke dagelijks in haar praktijk ziet. “De koppels die ik verderhelp zoeken vaak een betekenisvolle connectie met elkaar, maar hun telefoons hebben hun levens bij wijze van spreken overgenomen.”  

Liefde in tijden van sociale media

De Belgische communicatiewetenschapster Elisabeth Timmermans schreef zelfs een boek over hoe sociale media en smartphones onze relaties beïnvloeden. Het boek, ‘Liefde in tijden van Tinder’ ligt sinds kort in de winkels.  

In het Laatste Nieuws deelt Timmermans haar mening over de tandem van sociale media en relaties. “De grootste verandering is dat er niet alleen een offline versie van je relatie bestaat, maar ook een online variant”. Dat is inderdaad zo. Waar vroeger potentiêle kapers op de kust nog werden afgeschrikt door een trouwring, heeft het veranderen van je Facebook-status nu hetzelfde effect. Je maakt je relatie kenbaar, en laat aan de wereld weten dat je elkaar graag ziet.  

Daar schuilt echter nog niet het grootste probleem. Het belangrijkste struikelblok is wanneer één of beide partners het gevoel hebben dat hun nood aan affectie en aandacht onvoldoende wordt ingevuld en dat de smartphone daar de belangrijkste oorzaak voor is.  

Phubbing wordt erger naargelang de situatie waarin een van de partners zich eraan bezondigt. Zo geeft een appje beantwoorden tijdens een cruciaal gesprek voor je relatie absoluut geen blijk van respect, maar is het dan weer minder erg wanneer je samen Netflix kijkt, en jij ondertussen je Instagram checkt. Maar hoewel dat misschien minder erg lijkt, verstoort het wel onbewust de verbinding tussen jullie tweetjes. Je mist net een grappig moment tijdens de serie, en dat ene moment waarop jullie samen hadden kunnen lachen, is nu verdwenen.  

Wat kan je eraan doen?

Maar phubbing treft niet alleen liefdesrelaties. Ook de relaties met je familieleden, zoon of dochter kunnen eronder lijden. Hoog tijd dus om er wat aan te doen! Hier zijn 3 tips tegen phubbing. Op naar authentieke relaties!  

  1. Leg je smartphone na 8 uur ‘s avonds opzij. Ok ja, traditioneel gezien is dat het moment waarop Instagram het drukst bezocht wordt. Maar is dat echt een goede connectie tussen jou en je partner/dochter/vader waard? Ik dacht het niet. Time to put the quality back in quality time.  

2) Boek een digital detox-weekendje! Ga met je partner eens op romantisch weekend, en laat de telefoon zo vaak als mogelijk in het nachtkastje van je hotel liggen. Ingeval je een fervent instagrammer bent, neem je best een fototoestel mee. Zo sluipt na de fotoshoot de verleiding om je foto’s meteen op Instagram te posten er toch niet in. Die post je wel wanneer je terug bent van je trip.  

3) Last but not least; maak duidelijke afspraken. Misschien moet je partner soms ‘s avonds na het werk toch nog even zijn professionele mails checken. Of misschien heb je een kledingmerk op Instagram en merk je het hoogste engagement net ‘s avonds tijdens Netflix-time. Maak duidelijk tegenover je partner dat hij of zij nog steeds je nummer één is, maar dat je voor je zaak/werk even van social media moet gebruik maken. Het klinkt overbodig in deze digitale tijden, maar het geeft blijkt van heel wat respect. En dat is nu net de basis van elke relatie.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren