Opinie: is low-code de toekomst?
We beginnen met een kort stukje theorie. Low-code is een manier om softwaretoepassingen te ontwikkelen op een visuele manier, zonder dat je een programmeertaal moet kennen. Het voordeel hiervan is dat het ontwikkelen van applicaties met low-code een stuk toegankelijker is en dat je dus geen IT-expert hoeft te zijn om iets op te bouwen. Zo kunnen de échte experts zich concentreren op het opbouwen van infrastructuur rondom te applicatie.
Voordelen van low-code
De dag van vandaag gebruiken heel veel bedrijven en diensten programma’s om hun producten en diensten op aan te bieden. Bijvoorbeeld door de groei van e-commerce in de laatste tien jaar zijn heel wat bedrijven razendsnel gaan investeren in nieuwe IT-infrastructuur voor websites en applicaties. Ondertussen zijn we tien jaar verder en is de manier van werken weer helemaal veranderd. Alles moet steeds sneller en goedkoper gaan. Daar is low-code een goede oplossing voor.
Voordeel 1: samenwerking
Low-code zorgt ervoor dat alle betrokken partijen bij de ontwikkeling van een applicatie nauwer met elkaar kunnen samenwerken. Hierdoor kunnen nieuwe functies of patches sneller uitgerold worden en kan er sneller geanticipeerd worden op tijdelijke situaties.
Voordeel 2: flexibiliteit
Uit een goede samenwerking komt flexibiliteit voort. Je hoeft geen zware IT-experts meer aan te nemen die op ouderwetse manieren dagen en dagen aan programma’s zitten te schrijven. Met low-code ben je wendbaar en flexibel en is je programma zo aangepast.
Voordeel 3: lagere kosten
Omdat meer mensen gemakkelijker applicaties kunnen bouwen via low-code zakken ook de kosten. Iets wat eerst maanden duurde en waarvoor verschillende mensen heel wat tijd nodig hadden, kan nu op een kortere tijd. Daarmee stijgt ook de productiviteit en kan er weeral sneller ingespeeld worden op veranderende situaties.
“Nog niet alle ontwikkelaars zijn bekend met low-code omdat ze relatief nieuw is.”
Nadelen
Zoals je merkt heeft low-code drie belangrijke voordelen ten opzichte van het verouderde systeem. Toch zijn er een aantal nadelen die ook in achting moeten worden genomen als je voor low-code kiest.
Nadeel 1: prijsafhankelijk
Prijzen zijn altijd één van de eerste factoren die als voor- en nadeel kunnen spelen. Dat geldt ook bij de keuze voor low-code. Als je kiest voor een eenvoudig cloudplatform en je gehele bedrijfssysteem daar afhankelijk van maakt; dan zet je jezelf ook vast. Je wordt namelijk té afhankelijk van het platform en zijn prijszetting.
Nadeel 2: achter de schermen
Omdat je IT-expertise voor low-code redelijk eenvoudig is houden de meeste low-coders zich niet echt bezig met wat er achter de schermen gebeurt. Soms is het echter belangrijk om erachter te komen wat zich nu achter de schermen afspeelt en als low-coder is dat vaak lastiger.
Nadeel 3: kapers op de kust
Net doordat het zo eenvoudig wordt om applicaties te ontwikkelen daalt ook de innovatie en creativiteit. Zo wordt het steeds gemakkelijker om een bestaand idee te kopiëren.
Voorbeelden
Wil je low-code zelf eens uitproberen en kan je gerust nog iets leuks bijleren? Dan hebben we hier een aantal voorbeelden van goede low-code platformen voor jou:
- Quick Base
- Outsystems
- Nintex Platform
- Appian (drag & drop systeem)
- Mendix
Toekomst
Even terug naar de vraagstelling. “Is low-code de toekomst?”. Nu we de voornaamste voor- en- nadelen kennen kunnen we een genuanceerd antwoord op die vraag geven. We denken dat het veilig is om te stellen dat low-code een goede oplossing voor de toekomst is, en daar zijn verschillende redenen voor. De kosten zijn aanzienlijk lager waardoor je je platform ook beter kan verkopen. Bugs zullen in aantallen verminderen en sneller opgelost kunnen worden. Zoals we bij de voordelen lazen zijn flexibiliteit en samenwerking twee sleutelwoorden bij low-code. Dat maakt dat de ontwikkeling van programma’s en applicaties dus sneller en beter gaat zonder dat je daar meer voor hoeft te betalen. Deze nieuwe manier van ontwikkelen heeft ook als voordeel dat de applicaties die via low-code ontwikkeld worden veel minder bandbreedte nodig hebben. De download is een stuk minder groot en ook de installatie is een pak minder complex dan veel andere programma’s. Dat maakt ook dat low-code applicaties populair kunnen zijn in landen waar internettoegang beperkt is en ondernemers toch een kans krijgen.