Nieuws

De opmerkelijkste overnames in de techsector

Overnames technologiesector
In de technologiesector zijn overnames al lang geen onbekend terrein meer. Grote techgiganten nemen kleine visjes vol know-how over om hun eigen imperium uit te breiden.

Fusie- en overnamedeals doen de economische wereld veel goed. Naarmate de tijd vordert en de wereld zich ontwikkeld, worden de deals alsmaar complexer. De redenen van overnames en samensmeltingen zijn legio. Soms zoekt een onderneming naar nieuwe technieken of willen ze activa of technologie acquireren. Marktuitbreiding, het uitschakelen van concurrentie om een monopoliepositie te verkrijgen of uitbreiding van activiteiten zijn ook valide redenen. Laten we eens een paar opmerkelijke fusies bekijken.

Geanimeerde overname

Op de grens van tech en entertainment: de overname van Pixar door Disney! In 2006 kreeg Disney volmacht over Pixar Animation Studio’s voor het bedrag van 7,4 miljard dollar. In 2009 kregen ze ook Marvel in handen voor 4 miljard dollar. Sinds de overnames hebben ze geweldige winstgevende producties laten zien, waaronder 11 Marvel-films en kaskrakers als Finding Dory, Toy Story 3 en 4. Een slimme overname. Bovendien zorgde de overname van Pixar voor de nodige upgrades in CGI effects. Inmiddels hoort ook 21th Century Fox en LucasArts, die je kent van Star Wars en de Indiana Jones-films, tot het Disney-imperium.

Verschuiving en uitbreiding

Intel was ooit de grootste chipfabrikant, maar Samsung heeft die titel overgenomen. Intel besloot daarop een nieuwe weg  te onderzoeken en Mobileye over te nemen, dat is gespecialiseerd in visuele sensoren. Daarmee zou Intel dé naam kunnen worden op het gebied van zelfbesturende voertuigen. Inmiddels is er een samenwerking met het Duitse BMW om de technieken verder te onderzoeken. Zal het ze echter lukken om Tesla van die troon te stoten?

Telecom

Niets zo bewogen als de wereld van telecom! Door de technologische ontwikkelingen zijn er heel wat fusies en overnames geweest door de jaren heen. De grootste was de overname van het Duitse Mannesmann door het Britse Vodafone in 2000, voor maar liefst 180 miljard dollar. Het is daarmee de grootste overname ooit.

Erg succesvol was de fusie overigens niet, het kostte Vodafone handenvol geld om het bedrijf niet te laten ontsporen. Een andere grote fusie was die van America Online (AOL) en Time Warner, voor 164 miljard dollar. AOL was een tijdlang ontzettend succesvol, omdat mensen het internet benaderden via een telefoonlijn en een modem. Nadat de verschuiving naar andere technieken plaatsvond werden AOL en Time Warner in 2009 weer van elkaar gescheiden om AOL failliet te laten gaan. Nu nog fuseren kleinere telecombedrijven om een grotere machtspositie te verkrijgen in de gemonopoliseerde markt.

Overnames technologiesector
Hoofdkantoor van Nest in Palo Alto, V.S.

Groeiende grootmacht: Google

Zoekmachinegrootmacht Google probeert met verschillende overnames meer voet aan de grond te krijgen. Zo nam het in 2006 YouTube over voor het schamele bedrag van 1,65 miljard dollar, kocht het DoubleClick in 2007 over voor 3,1 miljard (dat je nu beter kent als AdSense, het advertentienetwerk van Google) en gebruiken we nu massaal Gmail dankzij de overname van Postini in 2007. In 2005 kreeg het Android in handen, destijds nog een relatief kleine speler op de smartphonemarkt.

Daarnaast weet Google met verschillende overnames kleine concurrenten uit te schakelen – of in te lijven, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Zo kochten ze zelf zoekmachines Outride, Orion en Kaltix op, en vormen verschillende kleine online platformen samen voor systemen als Google Docs, Maps, Analytics en Blogger. De grootste en meest recente overnames zijn de Nest Labs beveiligingscamera’s in 2014 (3,14 miljard dollar, vanaf 2019 dragen de Nest producten Google als productnaam) en activity-tracker fabrikant Fitbit is in afrondende fase, voor een bedrag van 2,1 miljard dollar.

Op de Facebook-troon

Facebook heeft een heel duidelijke visie voor ogen: de grootste zijn in community building en social media. Met hun eigen platform Facebook stonden ze al sterk (een aantal hebben gepoogd het succes te evenaren, maar faalden jammerlijk) en ook hun overgenomen bedrijven Instagram, Whatsapp en Messenger staan met stip op 1 in hun unieke segmenten.

Naast deze succesverhalen hebben ze echter een aantal kleinere spelers opgeslokt, zoals FriendFeed, Divvyshot, Hot Potato en Friendster Patent en wat grotere partijen als Oculus VR en CTRL-Labs, een bedrijf dat zich bezighoudt met het besturen van computers met je gedachten. Met iedere overname hebben ze nieuwe technieken in huis gehaald, waarmee ze hun primaire platformen konden versterken en ontwikkelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken